Studenti se učí debatovat

Olomouc – Město Olomouc hostí už posedmé mezinárodní turnaj v debatování. Letos se sem sjeli soutěžící z dvaceti čtyř zemí celého světa. Vůbec poprvé se soutěže účastní i žáci škol z Hongkongu. Na prestižní klání přijíždějí i studenti z Kanady, USA nebo Japonska. Tato soutěž rozvíjí především samostatnost vystupování, argumentaci a jazykové schopnosti.

Turnaj Heart of Europe založili žáci gymnázia Hejčín společně s profesorem Johnem Wickhamem. Jde o jedinou soutěž svého druhu na světě, kterou organizují sami studenti. „Studenti se při organizování učí základním manažerským schopnostem, protože jednají s lidmi a vystupují na veřejnosti,“ vysvětluje zástupce Asociace debatních klubů Olomouckého kraje Jakub Kadlec.  

V klání se debatuje například takzvaným world style – to znamená, že si mluvčí nemohou brát čas na přípravu. Probírají se nejrůznější politické, filozofické i praktické otázky. „Dnes jsme debatovali o tom, jestli mají být všechny drogy legalizovány. Těžké téma to není, často se o něm diskutuje,“ přibližuje atmosféru účastnice debatní soutěže z pražského Gymnázia Nad Alejí Lenka Hrabětínová. „Pro účastníky je to příležitost. Debata dokáže rozvíjet člověka, jeho argumentační schopnosti, ale i jazykové dovednosti,“ říká další z účastníků soutěže Šimon Podhajský z Gymnazia Open Gate.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

O soutěž, ve které ze sebe musí aktér dostat to nejlepší, je každoročně větší zájem. Jen letos se účast zdvihla o dvacet procent. „Mladý člověk se musí umět prodat a debatování tyto studenty poměrně v krátké době vybaví touto dovedností,“ uvádí vedoucí anglické sekce Gymnázia Hejčín Julia Faberová. „Výkony hodnotíme podle tří základních kritérií: podle stylu, strategie a obsahu vystoupení,“ naznačuje rozhodčí Michal Pečeňa.  

Tato soutěž patří mezi tři největší svého druhu na světě. Další pořádají organizace v Holandsku nebo ve Velké Británii.