Ostrava je opět centrem světového folkloru

Ostrava - Folklorní soubory z celého světa se sjely do Ostravy na festival Folklor bez hranic, který se na severu Moravy koná už potřinácté. Soubory se v průběhu týdne předvedou v několika částech města. Diváci se mohou těšit i na dva speciální koncerty, které budou věnované  kandidatuře Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015. Festival vyvrcholí pátečním koncertem na Slezskoostravském hradě.

Slovensko, Rusko, Bělorusko, Turecko, ale také Maricius nebo Kapverdské ostrovy - pro některé z vystupujících na festivalu Folklor bez hranic byla cesta do Ostravy opravdu daleká, ale už teď podle jejich názoru stála za to. „Přijeli jsme z Mauricia, hrajeme naši lidovou hudbu, která se jmenuje sega. Je nás sedm muzikantů a čtyři tanečnice,“ představuje soubor Steel Boyz Band z dalekého Mauricia jeho vedoucí Desiré Saramandif.

„V Turecku se mísí spousta různých kultur, je to kvůli naší složité historii, máme tedy hodně tradic a jejich mix chceme v Ostravě ukázat,“ vysvětluje poslání tureckého souboru Duygu Erkan ze souboru Dolkdance Group Genem. Festival pořádá občanské sdružení Společnost pro kulturu a umění v Ostravě spolu se souborem lidových písní a tanců Hlubina a finančně jej podpořilo město Ostrava.

„Začínáme v centru, přes Ostravu-Jih a Ostravu–Porubu se znovu vracíme do centra,“ popisuje průběh festivalu ředitelka Kateřina Macečková. „Chceme potěšit Ostravany a doufáme, že nám bude přát počasí,“ dodává.

„My nežijeme v takovém prostředí jako Brno nebo města na jižní Moravě, která jsou uprostřed té lidové kultury, takže se snažíme ji přivézt sem a ukázat ji Ostravanům přímo zde ve městě,“ řekl náměstek primátora města Ostravy Lubomír Pospíšil. Festival Folklor bez hranic potrvá v Ostravě až do pátku, kdy vyvrcholí závěrečným koncertem na Slezskoostravském hradě.

  • Folklor bez hranic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1875/187403.jpg
  • Folklor bez hranic zdroj: Folklor bez hranic http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1875/187404.jpg