Novojičínské Smetanovy sady obléknou nový kabát

Nový Jičín - Největší novojičínský park - Smetanovy sady - bude brzy celý v novém. Park, který se ve třicátých letech minulého století pyšnil elegancí a krásou, už delší dobu chátrá. Město proto rozhodlo o jeho kompletní rekonstrukci. Proběhne ve dvou etapách a bude stát téměř 17 milionů korun. Dnes je park jedno velké staveniště. Do října se ale od základů změní. Úplně novou tvář dostane prostranství mezi Španělskou kaplí a letním kinem.

Nové odpočinkové zóny, chodníky a dětské hřiště – tak by měla vypadat část parku, kterou zahrnuje první etapa rekonstrukce – tedy prostor mezi Španělskou kaplí a letním kinem. „Park si rekonstrukci určitě zaslouží, protože je největší ve městě. Už před čtyřmi lety proběhla obnova zeleně. Celkem rekonstrukce vyjde město na sedmnáct milionů, ta první etapa teď na devět,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Vladimír Bárta.

Ve Smetanových sadech začne po dlouhých desetiletích fungovat i meteorologický sloupek. Další symbol parku, hudební pavilon z roku 1927, museli ale dělníci rozebrat. Nahradí ho nová replika. „Altánek byl zastaralý a jeho stav nebyl vyhovující. Chodí tam hodně lidí a dětí a my jsme nechtěli, aby tam došlo k nějakému úrazu,“ dodal Vladimír Bárta.

Park vznikl téměř před 100 lety na místě někdejšího hřbitova. Až do roku 1945 nesl název Mendelův park. „Hlavní dominantou parku je stále sousoší Johanna Gregora Mendela, zakladatele genetiky, rodáka a významné osobnosti Novojičínského kraje,“ řekl Radek Polách z Muzea Novojičínska. V příštím roce bude proměna Smetanových sadů pokračovat svou druhou etapou. Opravy se dočká například právě významné Mendelovo sousoší.

  • Rekonstrukce Smetanových sadů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187392.jpg
  • Projekt Smetanovy sady autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187394.jpg