Děti z tábora ve Staré Vsi „testovaly“ bojový vrtulník

Stará Ves - Neobvyklé dobrodružství zažívají děti na letním táboře ve Staré Vsi u Rýmařova. V rámci projektu Poznej své budoucí povolání mohou nahlédnout do zákulisí Armády České republiky. Vojáci jim představili bitevní vrtulník a naučili je, jak přežít v přírodě. Cílem projektu je mimo jiné také ukázat dětem realitu, kterou mají často zkreslenou například z počítačových her. Nezisková organizace Stan, která dětský tábor pořádá, plánuje spolupracovat s armádou také v příštím roce.

Největším lákadlem pro děti je bojový vrtulník MI-24, podobné stroje teď například zasahují v Afghánistánu. Až dvanáctitunový stroj ovládá tříčlenná posádka a do trupu se vejde osm výsadkářů. Děti si mohly vrtulník nejen prohlédnout, ale také doslova osahat. „Je to super, že si do toho vrtulníku můžeme vlézt, sednout si do kabiny, osahat si tlačítka,“ pochvaluje si jeden z účastníků tábora Filip. „Já nechápu, jak se v tom můžou vyznat, protože tam je hodně tlačítek,“ přidává se k němu Honza.

„V přední kabině sedí pilot operátor, který se stará o výzbroj, může vlastně střílet kulometem, stará se o navigaci. Za ním sedí kapitán vrtulníku - velitel celé osádky a za ním sedí palubní technik,“ vysvětluje dětem kapitán vrtulníku Miroslav Šajtan.

Kromě vrtulníku si děti mohly prohlédnout také vojenská vozidla – takzvané kajmany. Vojáci pro ně připravili i čtyřiadvacetihodinový kurz přežití. V okolních lesích na ně čeká několik stanovišť. „Naučí se vycházet z přírodních zdrojů, zpracovat je, postarat se sami o sebe v nepříznivém počasí, jako je teď. Naučí se prostě o sebe postarat,“ vysvětluje vedoucí kurzu přežití Tomáš Baran.

„Před třemi lety jsme rozjeli projekt Poznej své budoucí povolání, na který nám jezdí různé návštěvy na tábory, takže děti mají možnost poznat opravdu zajímavé profese. Zítra by měl být ještě druhý vrtulník, ze kterého budou skákat parašutisti,“ prozradil ředitel střediska Relaxa František Vitouš. Ve spolupráci s armádou by chtěli pořadatelé dětských táborů pokračovat i příští rok.

  • Bojový vrtulník MI-24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187887.jpg
  • Prohlídka bojového vrtulníku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187888.jpg
  • Prohlídka vojenské techniky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187889.jpg