V moravské manufaktuře opravují vzácný gobelín z Černínského paláce

Valašské Meziříčí - Vzácný gobelín zdobící jednu z místností Černínského paláce v Praze opravují v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí. Textilní dílo pochází z poloviny šestnáctého století. Podle vedení gobelínky je to vůbec nejstarší gobelín, který kdy restaurovali. Zpátky do Černínského paláce se vzácné dílo vrátí až na jaře příštího roku.

Verdura s jednorožcem. Tak pojmenovali pracovníci Moravské gobelínové manufaktury vzácný gobelín. Byl pravděpodobně vyroben ve Francii v polovině šestnáctého století. Nejen čas, ale i neodborné zásahy gobelín na několika místech výrazně poškodily. Při opravě gobelínu z Černínského paláce v Praze stráví pracovnice manufaktury stovky hodin. Vzácné textilní dílo posouvají pomocí speciálních válců.

„Pak už to jde od začátku, to znamená natahování jednotlivých osnov, které jsou poškozeny – ty se vyměňují úplně. Ty, které jsou poškozeny částečně, se nahradí jen z části a pak už začínáme s tím samotným restaurováním,“ popisuje, jak bude práce vypadat, pracovnice manufaktury. Gobelín má plochu asi deset metrů čtverečních. Podle vedení manufaktury většina barev za několik set let už vybledla. Dříve byl gobelín barevně výraznější.

„Celá ta Verdura je vlastně vegetativní téma a je na ní zajímavá práce s měřítkem. Jsou tam malé stromy v popředí a obrovské listy s architekturou v pozadí a oživené je to ještě faunou,“ popisuje dílo ředitel Moravské gobelínové manufaktury Jan T. Strýček. Z manufaktury bude zrestaurovaný gobelín převezen zpět do Černínského paláce v březnu příštího roku.

  • Detail gobelínu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1883/188220.jpg
  • Oprava vzácného gobelínu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1883/188221.jpg
Vydáno pod