Protesty kvůli zastaveným stavbám v Moravskoslezském kraji pokračují

Ostrava - V Bohumíně petice, na Opavsku možná blokáda. Lidé v Moravskoslezském kraji se odmítají smířit se zastavením staveb silnic. Stopku jim před týdnem vystavil ministr dopravy Vít Bárta. Státnímu fondu dopravní infrastruktury totiž chybí peníze. Ministr chce příští týden Moravskoslezský kraj navštívit. Prohlédnout by si měl nejen Bohumín, ale i další problematická místa, jako je i silnice mezi Ostravou a Opavou.

Dostavte most nebo nám dejte křídla - to je  jeden ze vzkazů ministrovi dopravy, které ke svému podpisu pod petici připojují obyvatelé Bohumína. Chtějí zvrátit jeho rozhodnutí, kterým zastavil stavbu dálničního přivaděče a odsoudil je tak k životu na staveništi. Zvlášť citelně chybí městu most spojující centrum se Skřečoní. Ten starý stavbaři v lednu zbourali, z nového zatím ale stihli postavit jen základy. A tak to má i zůstat. „Myslíme si, že bez toho, aby se zorganizovala přinejmenším ta petice, by to prostě nešlo, protože nám nikdo jinak nepomůže,“ říká členka petičního výboru Karla Macurová.

Petice vznikla teprve ve středu. Zájem o ni je ale velký. „Podpořit ji mohou lidé dvěma způsoby, buď klasicky - “papírově„ - nebo na internetu, už teď máme kolem 1 500 podpisů,“ uvedla mluvčí Bohumína Lucie Balcarová. „Já v tuto chvíli nechci spekulovat, zatím jsou ty stavby na seznamu zastavených. Je potřeba si uvědomit, že nás to nijak netěší, ale těch finančních prostředků je opravdu nedostatek,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Protestující hlasy se ozývají i z Opavska. Chybí obchvaty obcí i rychlejší a zároveň bezpečnější spojení s krajským městem. Současná silnice nestačí. Stěžují si i podnikatelé, že je špatné dopravní napojení poškozuje. „My všichni ve Velké Polomi jsme z názoru pana ministra zděšeni, protože ta situace u nás je opravdu velmi špatná,“ tvrdí starostka Velké Polomi Ludmila Bubeníková. „Já doufám, že pan ministr své rozhodnutí změní. Pokud tomu tak nebude, budeme muset přistoupit k nějakým razantnějším opatřením, jako je třeba blokáda této cesty,“ dodala.