Přerovem zní jazz

Přerov - Jiří Stivín, Luboš Andršt, Pavel Razím, Boris Urbánek a řada špičkových zahraničních jazzmanů se představí v Přerově na letošním 26. ročníku Letní jazzové dílny Karla Velebného. Všechny předešlé semináře vždy probíhaly ve Frýdlantu v Čechách. Letos se ale kvůli povodním muselo veškeré dění týdenního interpretačního kurzu přesunout právě do Přerova.

Letní jazzová dílna neměla od roku 1984, kdy vznikla, jedinou přestávku. Letos poprvé ale hrozilo, že nebude vůbec. Zachránila ji až letitá spolupráce jejích organizátorů s kolegy z Přerova, kteří podali pomocnou ruku v pravý čas. „V první chvíli jsem myslel, že to opravdu nebude, protože na celou tu přípravu jsme měli jen týden. Jsem rád, že máme v Přerově velmi dobré kamarády, kteří nám pomohli,“ svěřuje se spoluzakladatel Letní jazzové dílny Aleš Benda. „Když jsem se to dozvěděl, tak jsme se situací začali okamžitě zabývat a do pondělka již bylo všechno zařízeno,“ popisuje situaci ředitel Československého jazzového festivalu Rudolf Neuls.  

Semináře v Přerově se účastní rovná stovka frekventantů z Čech, Slovenska a Německa. Specifickému přístupu, jak může být jazz interpretován, je učí šestnáct světově proslulých lektorů. „Jsem tu už podesáté a jezdím velice rád, protože kombinace českých a zahraničních učitelů je nenapodobitelná,“ pochvaluje si účastník dílny Christoph Riggert. 

Reportáž Svatavy Měrkové (zdroj: ČT24)

Jazzová dílna všechny zaměstnává od rána do večera. Na pořadu jsou hlasová cvičení, improvizační projev, hraní v bigbandu, společné jammování i koncerty pro veřejnost. „Já žiji v Praze už deset let a pozoruji, jak se vyvíjí mladá generace jazzmanů. A musím říct, že do toho ti muzikanti dávají nejen technické znalosti, ale hlavně srdce - a to je to nejdůležitější,“ říká lektor dílny a vokalista Lee Andrew Davison. 

Přerovem jazz zazní ještě v říjnu, a to v rámci dalšího ročníku Československého jazzového festivalu.

Vydáno pod