Trnkobraní ovládlo Vizovice

Vizovice - Vizovice na Zlínsku znovu obsadily tisíce hudebních fanoušků. Po červencovém festivalu rocku a metalu teď patřilo valašské městečko Trnkobraní. Třídenní festival ale tentokrát kromě hudebních lahůdek nabízel i ty kuchařské. Konala se například soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Nejvíc jich přesně za hodinu spořádal obávaný šampión z Víru na Žďársku Kamil Hamerský.

„Vítězím s nejslabším výsledkem za posledních, já nevím, 7 let, od roku 2003. V prvním ročníku jsem snědl 191, letos jenom pouze 130, ale i to stačilo na vítězství,“ raduje se Kamil Hamerský.

Na Trnkobraní ale hlavní roli jako již tradičně hrála hudba. Vrcholem bylo vystoupení první dámy moravského folklóru a folkrocku Jarmily Šulákové. Dalšími taháky letošního festivalu byly i kapely Chinaski, Nightwork nebo se Slovenska kapela Desmod.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Do dějin Vizovic se letos navíc zapíše slavnostní odhalení čtyřmetrové dřevěné postavy rodáka Bolka Polívky. Přestože sochy mívají většinou jen ti, kteří už nejsou mezi námi. Boleslav Polívka si ale myslí: „Já nejsem mezi vámi často, takže si sochu zasloužím.“

Program i příznivé počasí přilákaly podle pořadatelů na 20 tisíc lidí. Policisté budou dění ve Vizovicích hlídat až do zítřka. Letošní Trnkobraní hodnotí jako klidné, bez vážnějších incidentů, až na jednu smutnou výjimku. Opilý dvacetiletý mladík se v sobotu nad ránem posadil na koleje a projíždějící vlak ho připravil o nohu.