Silnice na olomoucký Svatý Kopeček bude v novém

Olomouc – Na Svatém Kopečku u Olomouce stojí poutní bazilika i zoologická zahrada – dva turistické magnety. Cesta na vrch by měla být v budoucnu příjemnější, začíná totiž oprava mostu u Droždína a silnice od Olomouce. Dokud ale neskončí, budou se muset návštěvníci Svatého Kopečku i okolních lesů obrnit trpělivostí a začít se učit trasu objížďky, po které se bude jezdit od září až do listopadu.

Most u Droždína začali silničáři opravovat během týdne, na vozovku dojde vzápětí. „Byly provedeny sondy v délce dvou kilometrů a zjištěna místa na komunikaci, která je potřeba zpevnit,“ popsal Pavel Španner, vedoucí střediska údržby Správy silnic Olomouckého kraje.

Zatím se turisté i místní dostanou na Svatý Kopeček po přímé silnici. Ta se ale 13. září uzavře, budou na nic moci pouze autobusy. V říjnu budou odkloněny i ty. „Objížďka povede přes Velkou Bystřici a Lošov na Svatý Kopeček,“ řekl mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Cesta se kvůli uzavírce tak protáhne o osm kilometrů a deset minut.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Kraj čekal se zahájením stavby, až se turistická sezona nachýlí ke konci. Dál ale čekat nechtěl, ačkoli se místní podnikatelé bojí, že komplikovaný příjezd odradí davy turistů, kteří na poutní místo míří o víkendech. „Určitě to nějak naruší cestovní ruch,“ projevil své obavy restauratér Marian Cepeší.

Objížďkami budou muset jezdit motoristé do 4. listopadu.