Prostějovská nemocnice má novou onkologii

Prostějov - Počet onkologických pacientů se každoročně zvyšuje zhruba o pět procent. Letos je podle České onkologické společnosti v České republice přibližně 450 tisíc lidí, kteří mají nebo v minulosti měli toto onemocnění. Příjemnější prostředí mají ode dneška pacienti a personál onkologického oddělení nemocnice v Prostějově. Rekonstrukce oddělení trvala čtvrt roku a stála téměř šest milionů korun. Prostředky na opravu onkologického oddělení poskytl kraj.

Až osmdesát pacientů denně vyhledá onkologii v Prostějově. Teď se dočkali vyššího komfortu – v oddělení jsou tři klimatizované ambulance a prostorný sál pro podávání cytostatik. „Máme tady lepší zázemí, záchody, sprchy, krásnou místnost na převlékání, denní místnosti, takže je to všechno ve vyšším standardu. Pacienti mají také pohodlnější čekárnu, aplikační sály jsou podstatně lepší, už jsme schopni zajistit chemoterapii, která trvá několik hodin,“ nešetří chválou vrchní sestra onkologického oddělení Helena Kadlčíková.

„Hlavně se jedná o tu komplexnost, kdy my pacienta vyšetříme a stanovíme si, jestli jsme schopni ho léčit v okresních podmínkách, nebo zda pacient potřebuje léčbu na vyšším pracovišti. A tu péči mu také zajistíme, protože kontakty na ty kliniky máme a víme, kam se s takovou diagnózou obrátit,“ tvrdí primář onkologického oddělení Vladimír Brtník. Původně bylo oddělení v pátém patře budovy polikliniky. Po rekonstrukci se přestěhovalo do zcela nových prostor následné péče. Tam byla dříve neurologie. Opravy trvaly tři měsíce.

„Tady v tomto pavilonu byla volná jedná stanice, takže jsme ji využili. Návaznost na ostatní provozy je zajištěna podzemním tunelem, takže pro pacienty, kteří by měli problém se dostat na další komplementární vyšetření, je k dispozici sanitář, který je tam dopraví. Další věc, o které teď jednáme s místním autodopravcem, je to, že by sem k pavilonu zajížděly autobusy městské hromadné dopravy tak, aby přístup k tomu oddělení byl jednodušší,“ slibuje do budoucna ještě vyšší komfort ředitel Nemocnice Prostějov Tomáš Uvízl.

  • Nové onkologické oddělení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1890/188953.jpg
  • Vyšetření pacientky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1890/188955.jpg