Zajeďte si do Pelhřimova, poprvé uvidíte slavné krematorium

Pelhřimov - Fiktivní krematorium, které ve filmu Vesničko má středisková doporučuje navštívit hostinskému Bedřichovi lékař Skružný, dnes konečně vzniklo. Nebude ale stát dlouho. Už v sobotu ho spálí hasiči i s trápeními, která lidé mohou napsat na papír a vhodit do rakve, která je uvnitř. Recesistickou akci připravují právě hasiči, kteří věří, že sdělená trápení po spálení úplně zmizí nebo alespoň zeslábnou. Pelhřimov krematorium nikdy neměl, řada lidí je proto zklamaná, když ho chce na základě filmu navštívit.

Pelhřimovské recesistické krematorium vzniklo až čtvrtstoletí po natočení filmu. Za účasti starosty Pelhřimova a zástupců hasičů bylo otevřeno ve středu odpoledne v ulici Krásovy domky poblíž obchodního domu Máj. Starosta Leopold Bumbala vyjádřil na místě velkou radost nad tím, že jeho město má konečně ono celonárodně notoricky známé krematorium.

Zajeď si do Pelhřimova, prohlédni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš!

První slavnostní zahájení jeho činnosti se plánuje na sobotu 28. srpna v 18:00, a to v rámci společného setkání, jež pro hasiče, jejich příznivce a přátele připravilo generální ředitelství Hasičského záchranného sboru k 10. výročí nového uspořádání HZS. Setkání bude součástí 10. celostátního hasičského festivalu dechových hudeb a dnů záchranářů. Jakmile ovšem v sobotu začne krematorium fungovat, hned shoří a s ním i trápení, která lidé napsaná na papíru vloží do rakve. Jako první tam dnes vložili „jedno velké trápení“ - plánované finanční úspory ve výši 883 milionů korun - Vlastimil Studený z generálního ředitelství HZS ČR a starosta Zájmového sdružení hasičských hudeb ČR Miroslav Šimon.

Až krematorium v sobotu vzplane, hasiči se ho pokusí uhasit koněspřežnou ruční stříkačkou, do níž bude vodu dopravovat lidský řetězec. Lidé si budou podávat přilby s vodou, kterou budou nabírat z pelhřimovské kašny. Pokusí se přitom vytvořit rekord v dálkové přepravě vody, který by agentura Dobrý den zapsala do Knihy rekordů. Sobotní sláva v Pelhřimově bude mít i další části, mimo jiné lidský stolní fotbal. Místo figurek budou na hřišti o rozměru 12 krát osm metrů lidé připevnění k tyčím, takže se budou moci pohybovat pouze do stran.

Neexistující krematorium, které občas někdo přijel do Pelhřimova hledat, nejvíce proslavili herci Rudolf Hrušínský alias MUDr. Skružný a Jiří Lír jako Bedřich Rambousek. Na Rambouskovy stesky v ordinaci, že „už tady dlouho nebude“ a že mu nic nepomůže, protože lázně mu neudělaly dobře, u moře trpí průjmy a ani Tatry nejsou východiskem, neboť „nesnáší vejšky“, mu doktor Skružný dává radu k nezaplacení: „Tak víš, kam jeď? Jeď do Pelhřimova. Prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš…“

Vydáno pod