Pyrotechnik vyjížděl k podezřelým soudkům na skládce v Henčově

Jihlava - Na skládce komunálního odpadu v Henčově u Jihlavy bylo dnes nalezeno pět soudků s podezřelým obsahem. Přivolaný policejní pyrotechnik zjistil, že některé jsou prázdné a v dalších je uhelný prach či zbytky uhlí. Nepotvrdily se tak spekulace, že by v nádobách mohl být výbušný nitroglycerin.

„Při otevření kontejneru s komunálním odpadem se našlo pět dřevěných, přibližně 50 centimetrů vysokých soudků. Ukázalo se, že soudky jsou prázdné, ale i případný zbytek nebezpečné látky by mohl způsobit problém,“ řekla Čírtková. Policisté zajistili místo nálezu páskou.

Odpad mizí i z Hrabětic

Šťastný konec má i odpad z Hrabětic na Znojemsku. V bývalém kasárenském areálu, který dnes využívá rakouský podnikatel, se před třemi týdny objevily kamiony s odpadem - plasty a pneumatikami. Dnes začala nákladní auta odvážet pneumatiky zpět do Rakouska. Dopoledne doprovodila policie na hranice dva plně naložené nákladní vozy, které tam při dovozu odpadů před třemi týdny zadržela. Následovat by měl odvoz odpadů vyklopených na zem.

Rychlost, s níž odpady začaly mizet, ocenil i starosta Jaroslav Fodor. Z Rakouska auta přivezla pneumatiky a plasty. Na zemi ležel náklad ze dvou až čtyř kamionů, další byl naložený na vozech, které už řidiči nestihli vyklopit, když je policie zastavila. Auta tam pak policisté střežili. „Téměř celý měsíc jsme byli na místě,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Podle ní se navezení většího množství odpadů podařilo zamezit i díky ostražitosti místních, kteří vše včas oznámili.