Mateřské školy v Jihlavě nemají dostatek kapacity

Jihlava – V Jihlavě dnes otevřeli pro sto dětí novou mateřskou školu Mašinka v Březinově ulici. Výstavba začala v květnu a díky použité technologii trvalo její vybudování pouhé tři měsíce. Realizace přišla na dvacet milionů korun a více než devadesát procent z této částky dostala Jihlava díky dotaci z evropských fondů. Nabídka míst pro předškoláky ve městě však i přesto nebude zdaleka odpovídat poptávce rodičů, téměř tři stovky dětí se zřejmě umístit nepodaří. Vedení radnice se již nyní zabývá stávajícím i předpokládaným vývojem porodnosti.

Kde ještě v květnu rostla tráva, otevřeli 30. srpna Mateřskou školu Mašinka. Název je odvozený od systému připomínajícího vagony, ze kterých stavbu za 3 měsíce smontovali. Děti z největšího jihlavského sídliště sem poprvé přijdou ve středu 1. září. „Tato MŠ má čtyři třídy po pětadvaceti dětech, kapacita se tedy zvýšila o 100 míst,“ uvedl primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS). Jihlava bude mít i tak ze všech měst Vysočiny nejvíc neuspokojených zájemců o místo ve školce. U zápisu bylo o 300 dětí víc, než jaká je kapacita všech městských školek v Jihlavě. „Při zápisu vznikaly velmi nepříjemné situace. Přišlo totiž mnoho maminek samoživitelek, které z existenčních důvodů potřebují MŠ,“ potvrdila ředitelka MŠ Mašinka Ljubica Váchová.

Jihlava přitom před deseti až patnácti lety mnoho mateřských škol zrušila a jejich objekty prodala. Viděno tehdejšíma očima neexistovala jiná možnost: Dětí radikálně ubývalo a peníze na provoz i opravy škol nebyly. „My vidíme pouze 3 roky dopředu. Víme, kolik dětí se narodilo, ale predikovat nemůžeme,“ vysvětlil vedoucí Odboru školství Magistrátu města Jihlavy Tomáš Koukal. Na obrovský převis poptávky nad nabídkou míst ve školkách zareagovala také soukromá střední škola v Jihlavě, z poloviny svojí budovy za 2 měsíce vybudovala školu mateřskou. Školné bez stravného zde činí 2 900 korun měsíčně a je více než sedmkrát vyšší než ve školce státní. „Nahradili jsme středoškoláky předškoláky a doufám, že to bude plné,“ prohlásil ředitel Školy IEC Ladislav Vítek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Jihlavský magistrát chce na současný vývoj porodnosti pružně reagovat i v příštích letech, z veřejných peněz by měla pro předškoláky už v příštím roce vzniknout další stovka míst.