Muzeum Vysočiny v Třebíči si na nové návštěvníky počká tři roky

Třebíč (Vysočina) – Dnes bylo naposledy otevřené Muzeum Vysočiny v Třebíči. Od středy 1. září budou pro návštěvníky veškeré muzejní expozice na 3 roky uzavřeny. Zítra zde totiž začíná velká rekonstrukce, která vyvrcholí vybudováním nových expozic. Poslední návštěvníci tak uzavřeli jednu z kapitol historie třebíčského muzea. Demontáž současných expozic začne v měsíci září a současně začne tvorba nových. Rekonstrukce potrvá přibližně tři roky, tak dlouho bude třebíčský zámek čekat na další návštěvníky.

Manželé Mikulicovi z Velkých Pavlovic s vnoučaty byli posledními návštěvníky Muzea Vysočiny v Třebíči před velkou rekonstrukcí zámku. Ta bude v následujících 3 letech stát celkem 184 miliony korun. „Peníze získal kraj Vysočina, který je zřizovatelem muzea, z dotačních fondů EU pro rozvoj infrastruktury v cestovním ruchu,“ uvedl ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek. „Exponáty jsou tady ohromné. Mně by trvalo ještě asi hodinu, než bych si to pořádně proběhl,“ neskrýval potěšení Miroslav Mikulica a jeho paní Marie doplnila: „Jenom nás mrzí, že už nestihneme vltavíny. Těšíme se na další otevření.“

Vltavíny budou za tři roky součástí rozšířené expozice o vzniku přírody. Výstavu Chráněná území Třebíčska přestěhovali dočasně do Základní školy Na Kopcích, stálou expozici betlémů nahradí každoroční velké adventní výstavy a například dýmky v místnosti, ve které se nacházejí v současnosti, nahradí obrazárna. „Bude to určitě velká investice, největší počin pro Muzeum Vysočiny Třebíč od konce druhé světové války,“ dodal ředitel Martínek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce se bude týkat i nádvoří s kašnou a zejména hlavní zámecké budovy. Kromě opravy střech, podlah nebo výměny topení je v plánu také výrazné rozšíření výstavních ploch, kde mají vzniknout 4 úplně nové expozice. „Je to schválený projekt a skutečně je to otázka priorit kraje, takže realizován bude,“ prohlásil radní pro oblast kultury Kraje Vysočina Tomáš Škaryd (ČSSD).

Podle předpokladů ředitele a vedení kraje Vysočina by se sem na zámek a do nových expozic Muzea Vysočiny měli návštěvníci vrátit na podzim v roce 2013.

V Muzeu Vysočiny v Třebíči byly pro návštěvníky veškeré expozice na 3 roky uzavřeny. muzeum, expozice, třebíčsko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod