Židovská čtvrť v Polné má nové náměstí, nyní je prý řada na lidech

Polná (Jihlavsko) – Karlovo náměstí uprostřed vzácné židovské čtvrti ve městě Polná prodělalo rozsáhlou rekonstrukci. Dočkalo se zatravněných ploch, opravených dlažeb nebo nové kanalizace. Vedení města nyní apeluje na obyvatele přilehlých domů, aby se ke snaze o kultivaci památkového území přidali a začali s opravami svých příbytků. Ve zmíněných objektech však žijí převážně starší lidé, kteří nemohou zahájit opravy kvůli nedostatku peněz. Vůle lidí zvelebovat jedno z bývalých nejvýznamnějších židovských center na našem území navíc naráží na spory s památkáři.

Židovská čtvrť, rozkládající se kolem objektu synagogy a přilehlého rabínského domu, aspirovala dokonce na zápis do kulturního seznamu UNESCO, neboť se zachovala v nezměněné podobě přes sto let. Dlouhé roky bez rekonstrukce však zapříčinily současný spory. Zatímco dříve pohled na městské prostranství kazila rozbahněná zem, současným trnem v oku památkářů jsou fasády na okolních domech. Dnes předáme občanům kompletně zrekonstruované náměstí včetně přilehlých ulic za 25 milionů korun.

Novou kanalizaci, dlažbu, zeleň i veřejné osvětlení pomohla financovat Evropská unie. Nyní by podle města měla být řada na obyvatelích. Začít prý mohou maličkostmi, jako například uklízením popelnic, které byli zvyklí nechávat před domem nebo pokračovat v opravách fasád. „V dnešní době jsou peníze na máloco. Tady žijí většinou starší lidi a ti se do toho pouštět nebudou,“ uvedl obyvatel židovské čtvrti v Polné.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Někteří majitelé domů s opravami již začali a spolupráci s památkáři si prý chválí. „Když si nechají zapsat dům jako památný, tak mohou získat dotaci z ministerstva kultury od města,“ vysvětlil starosta Polné Jindřich Skočdopole. Mimořádné dotace mají v příštím roce pomoci také s přestavbou rozsáhlého rabínského domu.

Polenské ghetto bylo založeno v roce 1680. Dochovaná gotická zástavba ghetta má dvě části – původní město, půdorysem ve tvaru trojúhelníku, a dolní náměstí, tzv. Rabínský plácek. Několik domů, které ho tvoří, bylo k původnímu ghettu dostavěno při rozšiřování v roce 1740. V ghettu je 32 většinou patrových domů přestavěných v novodobém stylu, synagoga a rabínský dům.

Jediným dochovaným historickým domem s rokokovou fasádou v židovském městě je Bělohlávkův dům, čp. 538 na dolním náměstí. Synagoga i rabínský dům jsou v majetku Federace židovských obcí v Praze, kam byly městem Polná bezplatně vráceny již v roce 1994. Židovské město bylo postiženo několika velkými požáry (1712, 1734, 1823 a 1863), kterým vždy podlehly všechny domy.

Zdroj: www.kzph.cz

Vydáno pod