Děti v nouzi z Olomoucka mají nový domov

Dlouhá Loučka - Děti v nouzi už mají na Olomoucku útočiště, které v kraji chybělo. Fond ohrožených dětí ve čtvrtek v Dlouhé Loučce otevřel Klokánka – tedy centrum poskytující dětem přechodnou rodinnou péči. Nové prostory nabídnou pět samostatných bytů, kde může najít dočasný domov až dvacet malých klientů.

Týrané, zneužívané, zanedbávané či jinak znevýhodněné děti z Olomouckého kraje včera našly nový domov. Do žluté budovy uprostřed Dlouhé Loučky na Šternbersku zamíří malí obyvatelé z rodin, které se o ně nemohly nebo nechtěly starat. Dříve museli hledat útočiště v Klokáncích v Brně nebo Kroměříži, které kapacitně nestačily. „I když teď máme 400 volných míst, tak loni jsme museli 739 dětí odmítnout pro nedostatek kapacity,“ uvedla předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Děti v zařízení zůstávají průměrně 7 měsíců, dokud pro ně sociální pracovníci nenajdou trvalou náhradní péči. Útočiště v jednom z 25 Klokánků, které jsou po celé republice, našli například týraní bratři Jakub a Ondřej z nechvalně proslulé kuřimské kauzy. Hlavním cílem je, aby se děti cítily jako doma. „V jednom bytě budou maximálně čtyři děti a starat se o ně budou dvě tety střídavě po týdnu. Tety s nimi vaří, perou, uklízí a starají se o ně, takže je to jako v rodině,“ popisuje provoz zařízení vedoucí Klokánku Šárka Kupčáková.

Najít prostory, které by sloužily jako azyl dětem, trvalo čtyři roky. Nakonec posloužila bývalá škola. Radní z Dlouhé Loučky ji na fond přepsali bezúplatně. Nadace Malý Noe pak přispěla na vybavení. „Byl jsem překvapen, že zastupitelstvo odhlasovalo ten převod jednohlasně a máme už i pozitivní ohlasy,“ řekl starosta Dlouhé Loučky Ladislav Koláček. Do budoucna plánuje fond ohrožených dětí postavit stejné zařízení ještě v Těšeticích na Olomoucku.