Velký kruhový objezd v Havířově je hotový

Havířov - Nový kruhový objezd v Havířově už je hotový. Během dopravní špičky na něm budou řídit provoz semafory. Rekonstrukce trvala dva měsíce. Stavbaři pracovali i v noci a o víkendech. Nesměli ale zastavit provoz. Kruhový objezd totiž leží na hlavní spojnici mezi Havířovem a Ostravou. Podle mnohých řidičů je ale příliš složitý a nebude plnit svou funkci podle představ projektantů.

S takovým kruhovým objezdem, jaký má teď Havířov, se řidiči hned tak nesetkají. Má tvar šroubovice, tři semafory a 53 šipek na vozovce. Zejména při první jízdě je asi překvapen každý. Někteří řidiči jsou skeptičtí a nevěří, že takto řízený provoz bude plynulejší. „Myslím, že v praxi to bude vypadat jinak, než jak si to představovali nebo jak to plánovali na počítači,“ říká jeden z projíždějících řidičů.

Nový kruhový objezd má být především bezpečnější. Je to velmi frekventovaná křižovatka, na které bývalo průměrně dvacet nehod za měsíc. Moderní řešení také řidičům umožní rychlejší průjezd. „Pruhy jsou vyznačeny tak, že například při vjezdu od Ostravy je tam pruh, který končí na vjezdu na Hlavní třídu v Havířově, to znamená, že z něj už nemůžete vyjíždět nikam jinam než na Hlavní třídu,“ uvádí příklad vedoucí havířovského odboru investiční výstavby Radoslav Basel.

Za kruhový objezd zaplatilo město 43 milionů korun. V ceně jsou ale také chodníky, cyklostezka a autobusová zastávka. „Konečně tady bude normální provoz, odpadnou fronty na Ostravu. Já už jsem po tom objezdu jel, ta orientace je jednoduchá, takže si myslím, že pozorný řidič tady nebude mít problém,“ řekl primátor Havířova František Chobot. Specialitu tohoto kruhového objezdu – semafory – si ale řidiči poprvé vyzkoušejí až příští týden v úterý. Stavební úřad je ještě musí zkolaudovat.

  • Počítačová simulace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191868.jpg
  • Velký kruhový objezd po rekonstrukci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191869.jpg