Vranov si na novou silnici ještě počká

Vranov nad Dyjí - Oprava hlavní silnice ve Vranově nad Dyjí nezačne v září, jak se původně plánovalo. Stát už na poslední fázi rekonstrukce nepřispěje. Peníze na opravu této pro Vranov nejdůležitější trasy musí nyní vedení obce hledat jinde.

O rekonstrukci silnice vedoucí z Vranova nad Dyjí do Onšova se mluví od roku 2004. Její poslední fáze měla začít letos v září. Kilometr a půl dlouhý úsek, který prochází historickým náměstím a pokračuje až do serpentin, si ovšem na opravu počká. Stát totiž zrušil spolufinancování regionálních operačních programů, z nichž se měla tato rekonstrukce zaplatit.

„Tato část trasy je jedna z nejhorších. Silnice je nebezpečná, a proto je nutné ji opravit,“ komentuje stav vozovky vranovský starosta Lubomír Vedra (SNK-VPV). Celá rekonstrukce měla stát 65 milionů, z toho 55 milionů zaplatí Evropská unie. Teď musí zbývající část doplatit Vranov, protože stát už na stavbu nepřispěje. „Budeme si muset vzít úvěr, protože je to jedinečná šance, jak průtah udělat,“ dodává starosta.

Reportáž Radany Kolčavové (zdroj: ČT24)

Jestliže se podaří sehnat na rekonstrukci peníze, mohlo by se začít stavět na jaře. Podle optimistických odhadů bude už do příští turistické sezóny celý úsek opraven. Stavební práce by průjezd Vranovem neměly omezit. „Přístupové cesty do Vranova jsou složité. Kdybychom úplně uzavřeli určitou část, tak objížďka povede kolem celé Vranovské přehrady, což je nemyslitelné. Realizace bude probíhat tak, že ta omezení, když už budou, tak budou skutečně jenom minimální,“ vysvětluje Jan Zouhar, ředitel Správy a údržby silnic JMK.

Protože poslední úsek oprav prochází historickým středem Vranova, bylo nutné o použitých materiálech jednat i s památkáři. Ti už na stavbu vydali povolení. Kdy se tedy s opravami hlavní silnice začne, záleží už jen na tom, jak a kdy sežene Vranov potřebné peníze.