Ve Světlé nad Sázavou se sportuje v novém

Světlá nad Sázavou (Vysočina) – Světlá nad Sázavou otevřela o víkendu nové sportovní centrum – zimní stadion tady zrekonstruovali na víceúčelové zařízení s celoročním využitím. Kvůli stavbě za 110 milionů korun však radnice čelí kritice, že měla peníze raději věnovat lidem propuštěným z místních skláren. Radnice města je přesvědčena, že nové kvalitní sportoviště se stane vyhledávaným sportovním stánkem a pomůže tak rozšířit volnočasové aktivity ve městě především pro mládež ale i dospělé.

Celý víkend žila Světlá nad Sázavou velkými oslavami, konal se první žákovský turnaj, veřejné bruslení i zápasy veteránů. Otevření sportovního centra bylo pro sedmitisícové město událostí desetiletí. „Je to super pro Světlou. Myslím, že to je velký přínos. Byly to kabiny, kde byly myši, kabely vylézaly ze zásuvek a teď mají takovou nádheru,“ libují si první návštěvníci zimního stadionu. Stařičká ledová plocha sloužila přes 25 let a byla v havarijním stavu, městu se na rekonstrukci podařilo získat dotace. Jenže po krachu firmy Sklo Bohemia byl ve městě skoro každý čtvrtý člověk bez práce a na sport nebo oslavy lidé neměli ani pomyšlení.

Někteří z místních radnici dodnes vyčítají, že desítky milionů měla raději rozdělit mezi nezaměstnané. „Mnozí to spojují: je tady krize, nezaměstnanost a město si staví halu. Peníze z EU však skutečně nejsou na sociální výpomoc,“ vysvětlila starostka Světlé nad Sázavou Lenka Arnotová (nestr.). Řada návštěvníků areálu se starostkou souhlasí: „Myslím, že investovat do sportu a do dětí, že se budou hýbat, je v pořádku. Možná je pro psychiku těch lidí určitě dobře, že tady něco takového vzniklo. Kdyby se ty peníze nedaly do tohohle, ten grant by se nezískal na nic jiného!“ Město za multifunkční halu zaplatilo 49 milionů korun, EU přispěla 61miliony. Využití bude celoroční, v létě se na umělém koberci mohou hrát míčové sporty a přilehlá budova poslouží i místním spolkům.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Nový stadion láká sportovce ze širokého okolí. Nabízí totiž bezkonkurenční ceny pronájmu ledové plochy, které jsou například oproti HZS v Jihlavě poloviční.

Světlá nad Sázavou otevřela o víkendu nové sportovní centrum.
Zdroj: ČT24