Obyvatelé Frýdku-Místku protestují proti drahému teplu

Frýdek-Místek - Petici kvůli údajně drahému teplu podepsala ve Frýdku-Místku více než tisícovka lidí. Domnívají se, že platí městské firmě Distep mnohem více, než je průměrná cena v České republice. Petiční výbor proto oslovil město, aby problém začalo co nejdříve řešit. Argumentuje cenou 591 korun za gigajoul, což by bylo o 30 procent více, než je průměrná cena tepla všech zdrojů v České republice.

Městská firma Distep, která teplo ve Frýdku-Místku dodává, ale upozorňuje, že je nutné pracovat s průměrem vztahujícím se na konkrétní zdroj tepla v daném městě. „Každý z nás argumentuje jinými čísly. Republikový průměr, který máme za teplo dodávané z domovní předávací stanice, je 539 korun, což vytváří rozdíl menší než 9 procent,“ argumentuje ředitel společnosti Distep Petr Jonas.

Petiční výbor poslal magistrátu otevřený dopis se svými požadavky. Chce například, aby město svolalo mimořádné zastupitelstvo a aby prověřilo hospodaření firmy, která teplo dodává. „Vedení města a vedení Distepu se sejde ještě dnes, abychom zkusili předložit nějaké návrhy řešení pro radu, a rada města se potom sejde v pondělí,“ ujišťuje primátorka Frýdku-Místku Eva Richterová. „V prvé řadě bude nutné udělat finanční i personální audit celé společnosti,“ myslí si člen petičního výboru Jaromír Půček.

Petiční výbor nesouhlasí ani s instalací patních měřičů teplé vody, která vyjde na 40 milionů korun. „Instalace patních měřičů nic nikomu neušetří,“ tvrdí Jaromír Půček. „Jejich instalaci určuje zákon. Měly by zajistit daleko větší přesnost a větší spravedlnost v rozdělení nákladů na teplou užitkovou vodu,“ oponuje ředitel společnosti Distep Petr Jonas. Distep bude podle nových měřičů účtovat od roku 2011. Na ceně tepla se to projeví jednou korunou na kubický metr spotřebované vody.

  • Petice obyvatel F-M autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1931/193090.jpg
  • Dům ve Frýdku-Místku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1931/193091.jpg