Mezi Opavou a Fulnekem je už měsíce uzavřena klíčová silnice - a další týdny bude

Vrchy - Oprava silnice mezi Opavou a Fulnekem už čtyři měsíce komplikuje život řidičům. Stavbaři tam musejí zastavit sesuv vozovky. Pro osobní auta to  znamená více než dvacetikilometrovou objížďku. Kamiony jsou na tom ale ještě hůře. Silnice bude opět průjezdná od listopadu. Podle Ředitelství silnic a dálnic by stavbaři měli veškeré opravy dokončit do 30. října.

Značně vytížená silnice první třídy je v obci Vrchy na Novojičínsku uzavřená. Projet smějí pouze řidiči, kterým obec vystaví povolenku. Největší problémy působí objížďka místním podnikatelům. V obci je jich několik. „Je to katastrofální. My jsme se ziskem o třicet až čtyřicet procent níže,“ stěžuje si majitel pily. „Děláme tady palety a tím, že kamiony se dřevem musejí jezdit okolo, najíždějí desítky kilometrů navíc, což nám hrozně prodražuje dopravu,“ dodává.

Stavbaři musejí podél silnice postavit tři a půl kilometru opěrných zdí. Voda totiž stéká z okolních kopců přímo pod ni. Vozovka se proto postupně posunovala po svahu dolů. Situace se značně zhoršila po loňských přívalových deštích. Opravy zahájilo Ředitelství silnic a dálnic o rok později. „Silnice I/57 v katastrálním území Vrchy je uzavřena už od 17. května a jedná se o akci za zhruba 130 milionů korun,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková. Řidiči se musí obrnit trpělivostí ještě na několik týdnů, opravy by měly skončit na konci října.