ČD žalují Moravskoslezský kraj kvůli neštěstí ve Studénce

Ostrava - České dráhy žalují kvůli vlakovému neštěstí ve Studénce Moravskoslezský kraj. Dráhy žádají po kraji a jeho příspěvkové organizaci - Správě silnic - náhradu škody. Kromě něj žalují i stavební firmy, které se na rekonstrukci mostu ve Studénce podílely. Hlavní soudní líčení, které by mělo určit, kdo za zřícení mostu na projíždějící vlak a smrt osmi lidí může, by mělo začít v příštím roce.

O téměř 76 milionů korun žalují České dráhy Moravskoslezský kraj. A s ním i další subjekty, především stavební firmy. Podle nich nesou zodpovědnost na vlakovém neštěstí, které se stalo 8. srpna 2008 ve Studénce. Chtějí tak nahradit škody na vlakové soupravě a vypláceném odškodném. „My jako dopravce jsme ze zákona povinni toto odškodné vyplatit cestujícím, aby byli oni chráněni a uchráněni těchto dlouhých sporů,“ říká mluvčí ČD Radek Joklík.

Kraj však vinu na tragédii odmítá. Toho, že by spor mohl prohrát, se neobává. „Když se něco na staveništi stane, tak zodpovědná je vždy stavební firma, ne vy jako zadavatel, protože podle smlouvy, podle zákona stavebního, firma dnem předání staveniště přebírá zodpovědnost za veškeré právní úkony, které se na staveništi dějí,“ tvrdí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Dráhy podaly žalobu až po dvou letech proto, že se s krajem a dalšími žalovanými dosud nedohodly. „Dráhy nás již v minulosti, předtím než podaly žalobu, vyzvaly k úhradě stejné částky, protože si myslí, že Moravskoslezský kraj je vinen. Znovu ale odmítám jakoukoliv finanční účast ze strany Moravskoslezského kraje,“ trvá na svém Miroslav Novák. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka je ale nepřípustné, aby škody platily ČD ze svého, aniž by za tragickou nehodu nesly jakoukoliv zodpovědnost.

  • Nehoda ve Studénce - archiv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1937/193666.jpg
  • Nehoda ve Studénce - archiv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1937/193667.jpg