Na Olomoucku se bojí o projekty z evropských peněz

Olomoucký kraj - Nejistota teď panuje mezi starosty, neziskovkami a podnikateli na Střední Moravě, kteří usilují o evropské dotace. Jejich čerpání z regionálního operačního programu je totiž na nějakou dobu zmrazeno. Důvodem je rozhodnutí vlády, že zastaví spolufinancování některých evropských projektů ze státního rozpočtu.

Charita v Prostějově chce z evropských peněz postavit chráněné bydlení pro postižené klienty. Bez čtyřiatřiceti milionové dotace by neměla šanci. Těsně před uzavřením smlouvy se ale ředitelka dozvěděla špatnou zprávu - podepisování smluv a vyhlašování nových výzev je pozastaveno. „Mě to úplně děsí, že se něco pozastavilo, protože jsme už do toho přes milion korun investovali,“ říká smutně ředitelka Charity Prostějov Marie Schwarzerová.

Také ve Velké Bystřici u Olomouce by slíbená eura z Bruselu výrazně chyběla. Město je chce hned na několik stavebních akcí. O škrtech pro příští rok vláda rozhodla začátkem srpna. „Vláda musí hledat úspory v mnoha oblastech, rozhodla se zrušit v podstatě anomálii, kdy na regionální operační programy šly i prostředky státního rozpočtu. Stát přitom nese odpovědnost za financování řady dalších operačních programů,“ uvedl mluvčí Vlády ČR Martin Kupka.

„Rozhodnutí vlády pro nás bylo velice překvapivé a neočekávané. V podstatě to znamená, že přibližně 200 projektů přijde o sedm a půlprocentní spolufinancování ze státního rozpočtu,“ řekla mluvčí Regionální rady Renata Škrobálková. Nejistota potrvá do 22. září. V ten den by mělo padnout rozhodnutí, co se s projekty stane. Všichni žadatelé, kteří již podepsali žádosti o dotaci, případně své projekty realizují, budou upozorněni na možnost, že dostanou nižší příspěvek. „Podmínky byly naprosto bezprecedentním způsobem změněny a proto já nemohu podepisovat smlouvy dříve, než najdeme nějaké řešení. Věřím, že se nám nakonec podaří přimět vládu, aby změnila svůj návrh,“ doufá předseda Regionální rady, hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Žadatelé z Olomouckého i Zlínského kraje by příští rok přišli o zhruba 400 milionů. V rámci celého operačního programu do konce roku 2013 by scházela více než miliarda korun.

  • Projekt prostějovské charity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1943/194267.jpg
  • Jeden z ohrožených projektů v Olomouckém kraji autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1943/194268.jpg