Pohled musí prodávat

Pohled (Havlíčkobrodsko) – Obec Pohled na Havlíčkobrodsku musí rozprodat budovy ve svém středu, jinak se nevyhne existenčním problémům. Pořád totiž dluží státu devatenáct milionů korun, jde o dotaci na výstavbu základní školy, kterou se Pohledu nepodařilo včas zkolaudovat. Špatným hospodařením a nakládáním se státními dotacemi před rokem 2000 způsobilo dluh minulé vedení radnice. Obec nyní hodlá prodat zámek, ve kterém dříve škola sídlila. Zájem o objekt už projevilo několik subjektů, jednání však stále probíhají.

Stavbu školy zastavili zastupitelé Pohledu 1. března 2002, protože do té doby už státní dotaci ve výši 24 milionů korun proinvestovali, postavili za ni jen hrubou stavbu školy nové. „Se stavbou zatím pokračovat nelze, protože peníze na dostavbu nejsou,“ uvedl již v březnu 2004 tehdejší starosta obce František Vondal (nez.). Finanční úřad chtěl původně po obci kromě vrácení dotace i 25 milionové penále. To jim nakonec odpustil, i tak má obec stále existenční problémy. „Kraj Vysočina podpořil aktivity obce Pohled zhruba částkou více než 350 tisíc korun. Šlo především o podporu opravy místní hasičské zbrojnice a podporu turistického ruchu,“ prohlásila mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová a starosta Pohledu Milan Klement (nez. za KDU-ČSL) doplnil: „Dvacet čtyři a půl milionu splátkujeme 5 let. V současné době máme splaceno 5,4 milionu a do konce července příštího roku máme zaplatit 17 milionu 880 tisíc.“

Jenže takové peníze obec, která ročně hospodaří s 5 miliony, nemá. Místní zámek a školu žádná ze čtyř realitních kanceláří zatím samostatně neprodala,  a tak k tomu zastupitelé letos ještě přidali sokolovnu, moštárnu, kadeřnictví, bývalé byty, klubovny a také pozemky. Snaha je jediná – prodat, tím se oddlužit a začít hospodařit znovu. „Minimální částka za celý areál je 15 milionů korun, dále tam jsou podmínky věcných břemen, předkupní práva obce na pozemky, které jsou v současné době veřejné,“ dodal starosta Klement.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Obec potřebuje vodovod, kanalizaci i kulturní dům. Dokud ale bude mít dluh, žádné peníze od státu ani Evropské unie nedostane. Financování obcí se bude věnovat pořad Otázky Václava Moravce Speciál.

Obec Pohled na Havlíčkobrodsku musí rozprodat budovy ve svém středu, jinak se nevyhne existenčním problémům.
Zdroj: ČT24