V Třinci vzniklo centrum pro celoživotní vzdělávání lidí s postižením

Třinec - Absolventi speciální školy na Jablunkovské ulici v Třinci se můžou dále vzdělávat. Škola dnes slavnostně zahájila činnost tatkzvaného aktivačního centra umožňujícího osobám s postižením celoživotní vzdělávání. Finance na projekt pochází z Evropských strukturálních fondů. Tříletý projekt by měl připravit a ověřit činnost v jednotlivých aktivačních centrech. Pokus se osvědčí, aktivační centra budou jako forma celoživotního vzdělávání vznikat i na dalších školách v České republice.

Karina Turoňová a Stanislav Bronček mají těžkou formu zdravotního postižení. Speciální školu v Třinci už opustili. Nyní se do ní můžou opět vrátit. „Jsem trochu nervózní a mám trému,“ říká Karin. Standa zase tvrdí, že je šťastný, že je zase ve škole. Projekt nabízí lidem s postižením rovné příležitosti ve vzdělání. Školský systém jim tuto možnost doposud nenabídl.

„Poslední věc, která schází pro tuto skupinu mentálně postižených, jsou ty aktivity pro dospělé,“ myslí si Marta Teplá z úseku speciálního vzdělávání ministerstva školství. „Oni se můžou vzdělávat v tom, co se už naučili v základní a praktické škole a zdokonalovat se tak, že v některých případech se můžou uplatnit i na trhu práce,“ tvrdí výkonná ředitelka obecně prospěšné společnosti Humanitas-profes Věra Doušková.

Aktivační centra začala fungovat na pěti speciálních školách v České republice. Na kurzy aktivačního centra v Třinci se už přihlásilo třicet absolventů. Učit je budou speciálně vyškolení lektoři. „Budou se učit tkát na tkalcovských stavech, dělat na hrnčířském kruhu a také se budou učit základům práce na počítači,“ upřesňuje ředitelka třinecké školy na Jablunkovské ulici Marta Labojová.

  • Třinecká škola autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1950/194939.jpg
  • Výuka řemesel - hrnčířský kruh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1950/194940.jpg