Olomouc bojuje s hazardem

Olomouc - Olomouc vyhlásila stop stav hazardním podnikům. Konkrétně těm, které provozují klasické výherní přístroje. Umožňuje to nová vyhláška, kterou schválili zastupitelé. Provozovatelé heren si ale myslí, že samospráva by měla hazard regulovat jinak. Psychologové tvrdí, že tři procenta české populace mají problém s hazardem. Jen půl procenta vyhledá pomoc. V Olomouci je to asi tisíc klientů. Zda regulace města toto číslo ovlivní, si nikdo netroufá odhadnout.

V téměř každé ulici historického centra je minimálně jeden podnik, který láká na závratné výhry. Přes osmdesát heren s automaty nepodléhají schválení ministerstva financí. Dalších patnáct set moderních automatů - takzvaných videoloterijních terminálů - slouží hráčům v dalších barech. „Rozhodli jsme se, že tomuto stavu chceme zabránit, bohužel legislativa nám dává pouze poloviční pravomoci. My nyní jako samospráva dosáhneme jen na klasické mincové výherní přístroje,“ řekl náměstek olomouckého primátora Jiří Martinák.

Někteří podnikatelé ve výherním průmyslu si myslí, že nový předpis nic nevyřeší. „V podstatě tendence je taková, že dnes je spousta poboček, třeba konkrétně v centru města, které zavírají ne z toho důvodu, že by je město chtělo zavírat, ale že město dělá pro město tak málo, že to centrum ekonomicky vymírá,“ tvrdí jednatel společnosti provozující výherní hrací přístroje Petr Doležel. I když radní nemůžou na podniky s hracími terminály, které reguluje ministerstvo financí, alespoň jejich provoz zpoplatnili. Očekávají, že se městu navýší příjem o 35 milionů korun ročně. To ale není jisté, protože někteří provozovatelé heren se brání.

„V tento okamžik už máme upozornění od některých provozovatelů, že jsou připraveni jít do soudních sporů, kdybychom ten poplatek od nich chtěli,“ potvrdil náměstek olomouckého primátora Jiří Martinák. Ať už nová vyhláška omezí hazard ve městě nebo ne, všichni se shodují na tom, že je potřeba zásadní změny - a to změny zákona. O tu usiluje asociace provozovatelů loterií a jiných podobných her.

  • Jedna z olomouckých heren autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1953/195217.jpg
  • Výherní automat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1953/195218.jpg