Soud s vedením zkrachovalé kampeličky je po 11 letech znovu na začátku

Ostrava - Na nový rozsudek čekají bývalí představitelé zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny. Kampelička v devadesátých letech patřila k největším v České republice. Obžalovaným v čele s Petrem Bezručem hrozí až dvanáctileté tresty. Soud se ale táhne už jedenáct let a proces je teď v podstatě znovu na úplném začátku. Poškození klienti Českomoravské družstevní spořitelny se tedy spravedlnosti v dohledné době asi nedočkají.

Ani jedenáct let po pádu Českomoravské družstevní spořitelny není jasné, kdo za krach kampeličky nese zodpovědnost. Třináct tisíc klientů svěřilo družstvu téměř půl druhé miliardy korun. „Je to všivárna, tolik let to trvá a pořád nevidíme žádný výsledek,“ stěžuje si jeden z poškozených. Před třemi lety sice zakladatel Českomoravské družstevní spořitelny Petr Bezruč dostal osm let a další členové vedení měli zamířit do vězení na pět a šest let. Odvolací soud ale našel v rozsudku chybu a případ vrátil do Ostravy.

„Není to jednoduchá věc, je poměrně složité vyjadřovat se k příčinám toho, proč to dosud není skončeno,“ mlží státní zástupce Martin Brzobohatý. „V neposlední řadě je délka řízení ovlivněná tím, že se změnilo obsazení senátu, z důvodu úmrtí přísedícího, a strany si vyžádaly zopakování dokazování a na to mají ze zákona právo,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Jana Kozová. V praxi to znamená, že celý proces je nutné od začátku zopakovat. Všech osm obžalovaných odmítá jakoukoliv zodpovědnost za finanční potíže, kvůli kterým záložna zkrachovala.

Zároveň se ale někteří z nich netají tím, že oni sami rozhodně finanční problémy nemají. „Máte pocit, že bych se musel nějak živit? Tak jestli chcete slyšet, že půjdu na pracovní úřad, tak to určitě ne,“ řekl třeba zakladatel Českomoravské družstevní spořitelny Petr Bezruč. Stejný soudce, který se zabývá případem zkrachovalé kampeličky, se snaží rozplést také případ údajných žhářů z Vítkova. Loni v dubnu měli zaútočit na dům, který obývají Romové a vážně zranit ani ne dvouletou Natálku.

  • Poškození klienti kampeličky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1961/196082.jpg
  • Petr Bezruč jde k soudu - archiv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1961/196083.jpg