Organizátoři kulturních akcí v Opavě bojují s městem

Opava - Na opavské kulturní scéně to vře. Pořadatelé kulturních akcí, členové společenských sdružení a majitelé klubů poslali otevřený dopis radě města. Kritizují v něm současnou i minulou situaci v Opavě a mimo jiné i fungování městského klubu Art v Obecním domě. Vedení města se chce se signatáři domluvit. Další schůzka mezi signatáři otevřeného dopisu a vedením města je naplánována zhruba za měsíc. Organizátoři opavských akcí by na ni měli přednést další podněty, na které kulturní projekty by se město mělo zaměřit.

Signatáři otevřeného dopisu se sdružili do iniciativy s názvem Klub opavské kultury. Nelíbí se jim například, že vznikem městského klubu Art došlo k nabourání vytvořené rovnováhy ve městě. Jeho dramaturgie podle nich nepřináší žádný nový žánr, kopíruje ostatní kluby a přitom jeho vedení nemusí myslet na peníze, protože je dotovaný městem. „Já myslím, že to je hlavně o diskuzi, protože si nemyslím, že ten provoz někoho ohrožuje,“ brání se dramaturg klubu Art a galerie v Obecním domě Jan Kunze.

„Klub Art vlastně vybral ty nejlepší body programu jednotlivých klubů a v podstatě si je natahal do svého programu,“ nesouhlasí organizátor kulturních akcí v Opavě Ondřej Hložek. Signatáři otevřeného dopisu si přejí, aby město nastavilo jasnou kulturní koncepci, tedy které aktivity bude a nebude podporovat. „Ta kulturní iniciativa není ani konfrontační ani politická. Tady jde o zájem celé řady kulturních organizátorů, aby bylo transparentní kulturní prostředí v Opavě a aby existovala jasná vize kulturní politiky města,“ tvrdí organizátor kulturních akcí Jiří Siostrzonek.

„Jedním z důsledků absence té kulturní politiky je i to, že tím se podporuje taková neférovost, pokřivenost kulturního provozu v Opavě a dalším problémem je monopolizace a unifikace toho, co kdysi vykazovalo známky různosti,“ myslí si předseda občanského sdružení Bludný kámen Martin Klimeš. „Měli jsme už takové vstupní jednání. Tu debatu jsme začali o tom, které aktivity město podporovat má, které jsou nekomerční, které jsou komerční. Požádal jsem je, aby definovali, jaká by přesně měla být úloha města,“ snaží se uklidnit emoce primátor města Zbyněk Stanjura. Další jednání signatářů otevřeného dopisu a vedení města je naplánováno zhruba za měsíc.

  • Klub Art autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1973/197202.jpg
  • Program v opavském klubu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1973/197203.jpg
Vydáno pod