Masarykův památník se po dlouhých letech vrátil do Českého Těšína

Český Těšín – Památník věnovaný prvnímu československému prezidentu T.G. Masarykovi se po 72 letech vrátil do Českého Těšína. Právě vznik tohoto města totiž Masaryk ve 20. letech minulého století velmi podporoval. Původní socha ale byla zničena v roce 1938, kdy město zabrala polská armáda. O návrat pomníku usilovali historici tamního muzea po mnoho let a jejich úsilí podpořilo přes tisíc lidí.

Nový památník je ze šluknovské žuly, váží přes šest tun a je vysoký tři metry. Reliéf je dílem ostravského sochaře Martina Kuchaře, který na něm pracoval tři měsíce. „Masaryka jsem dělal podle fotografie z jedné krásné knížky, která vyšla v roce 1948 a která se rozdávala na posledním všesokolském sletu,“ dodává Martin Kuchař. 

Masaryk Český Těšín navštívil jen jednou, v červneci 1930. Podle ředitele Muzea Těšínska Zbyška Ondřeky měla jeho návštěva spíše inspekční charakter, jako by se přijel podívat na své dílo. Tomu prý odpovídal i tehdejší prezidentův projev, ve kterém zazněla jak čeština, tak polština a němčina. 

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Prezidentův památník ve městě vydržel ještě osm let, po podpisu mnichovské dohody ale byla část Těšínska odstoupena Polsku a záhy po obsazení města polskou armádou byl pomník stržen a poté se ztratil. O jeho návrat po dlouhých 72 letech se zasloužili hlavně historici místního muzea, kteří přišli loni v únoru za vedením města s výzvou na obnovu pomníku. Tu postupně podpořilo tisíc lidí, což byla odezva, která překvapila i autory výzvy.