Vysočina ušetří za energii 41 milionů. Díky aukci

Jihlava - Kraj Vysočina ušetří v příštím roce za nákup elektřiny a plynu 41 milionů korun. Energie pro krajský úřad a příspěvkové organizace kraje budou letos stát kolem 163 milionů korun, v roce 2011 to bude zhruba 122 milionů. O ceny dodávek dnes kraj soutěžil v elektronické aukci. Výrazná sleva byla dosažena u plynu, jeho cena v meziročním porovnání klesne o 29,5 procenta, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. „Celkem snížení výdajů pro energii na rok 2011 o 40 milionů korun v komoditách silové elektřiny a zemního plynu je výborný výsledek,“ říká zprostředkovatel aukce Vítězslav Grygar.

Příkladem za všechny může být Střední škola technická Jihlava. Topí plynem a v dílnách spotřebovává velké množství elektřiny. Je jednou z mnoha organizací kraje Vysočina, které na společném nákupu energií pomocí elektronické aukce vydělají.

„U většiny škol to může být u vysokého napětí šetření řádově ve statisících korun,“ informuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Vysočiny za ČSSD.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

U zemního plynu kraj nyní poprvé sdružil nákupy svých 132 organizací, včetně škol, sociálních zařízení a nemocnic, do jedné velké zakázky. Před rokem se tento postup týkal pouze osmi zdravotnických zařízení.

Nákupy elektřiny byly sloučeny už loni a kraj díky tomu tehdy ušetřil 41 procent nákladů. „Rozhodně je to cesta, jak v době napnutých rozpočtů ušetřit provozní náklady,“ uvedl hejtmanův náměstek Vladimír Novotný.

Cenu silové elektřiny 365 odběrných míst kraje pro příští rok se v dnešní aukci podařilo snížit o 18 procent na 49 milionů. O zakázku usilovalo šest licencovaných obchodníků. Aukce trvala přes dvě hodiny a ceny se během ní změnily 238krát. Aukce na dodávku zemního plynu pro 229 odběrných míst kraje se zúčastnilo pět obchodníků. Zatímco letos se náklady na plyn pohybují kolem 103 milionů korun, za rok to bude jen 73 milionů.

Vysočina aukcemi kupuje i materiál a potraviny do nemocnic

Elektronickou aukci začal kraj Vysočina využívat při nákupu energií v roce 2008 jako první z krajů, uvedla mluvčí. Dvoukolové elektronické výběrové řízení organizovala společnost eCENTRE. Obchodníci nejprve podali nabídky v obálkách. Během dnešního druhého kola mohli cenu ještě snížit. Vysočině se podle mluvčí dlouhodobě osvědčuje prostřednictvím centrální zakázky elektronicky soutěžit také spotřební materiál a léky pro krajské nemocnice a sociální zařízení, i nákup některé elektroniky.

Elektronickou aukci už při výběru dodavatele energií s úspěchem použily i některé radnice v kraji. Například krajská Jihlava tak získala od letošního července o 38 procent nižší cenu elektřiny, tedy z předpokládaných 4,8 milionu Kč za rok uspoří 1,8 milionu.