Ve Žďáru nad Sázavou kontrolují kouření školáků

Žďár nad Sázavou – Zátah na kouřící děti a mládež ve Žďáru nad Sázavou připravili ředitelé tamních základních i středních škol. Za kouření při cestě do školy nebo v průběhu vyučování čeká žáky a studenty kázeňský trest, strážníci nahlásí prohřešek rodičům a také jej oznámí na sociální odbor městského úřadu. Namátkové kontroly prováděli strážníci už i v minulosti, od počátku tohoto školního roku však jejich četnost ještě zvýšili. Spolu s řediteli školských zařízení tak chtějí s nešvarem na školách bojovat, akce je podle úspěšná.

Na povel z kamerového systému vyrazili 29. září dopoledne strážnici ve Žďáru nad Sázavou do ulic města kontrolovat školáky. Dvě sedmnáctileté studentky obchodní školy ve Žďáře nad Sázavou kouřily během vyučování u školy, nedaleko byla další skupinka. Kromě toho, že strážníci nahlásí kouření, tedy porušení školního řádu, řediteli školy, prohřešek bude řešit i sociální pracovnice města. „V mé kompetenci je udělit nějaká výchovná opatření, zatím jsme to řešili například úklidem prostor,“ uvedl ředitel Střední školy obchodní a služeb SČMSD Žďár nad Sázavou Zdeněk Musil a vedoucí sociálního odboru MÚ Žďár nad Sázavou Petr Krábek doplnil: „Rodičům, se kterými jsme jednali, se to nelíbilo. Mnozí rodiče však bohužel vůbec nereagovali.“

Rodičům ani dětem žádné sankce nehrozí. Pokutu však zaplatí ten, kdo nezletilým cigaretu prodá. „Ten spolužák, který jim tu cigaretu podal, se dopustil přestupku a my jsme mu uložili sankci ve výši několika set korun,“ prohlásil vedoucí Městské policie Žďár nad Sázavou Martin Kunc.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Strážníci chtějí v namátkových kontrolách pokračovat. Kromě toho, že budou děti hlídat, aby nekouřily, chtějí také dohlížet na to, zda nechodí za školu.

Zátah na kouřící děti a mládež ve Žďáru nad Sázavou připravili ředitelé tamních základních i středních škol.
Zdroj: ČT24