Zaměstnanci Sinomagu ve Světlé Hoře se bojí o práci

Světlá Hora - Spor mezi firmou Sinomag a společností Magnety ve Světlé Hoře na Bruntálsku pokračuje. Desítky zaměstnanců Sinomagu se stále nemohou dostat do práce. Přístup do továrny jim už od pátku blokuje společnost Magnety, které areál patří. Důvodem jsou nevyjasněné spory o vlastnictví movitého majetku mezi oběma podniky. Pokud se vše v brzké době nevyřeší, lidem hrozí i propouštění.

V pátek se lidé pracující pro firmu Sinomag ve Světlé hoře nemohli dostat do práce. Situace o několik dní později je stále stejná. Brána podniku je zavřená a areál hlídá ochranka. Zaměstnanci Sinomagu zůstávají doma. „Tento týden mám nucenou dovolenou. Nevíme, na čem jsme, v této firmě jsem asi patnáct let a o práci mám strach jako každý, platit účty musím,“ bojí se zaměstnanec firmy Sinomag Vlastislav Polášek.

„Dali jsme návrh na předběžné opatření k soudu, aby nám umožnili vstup do areálu a provozování naší činnosti,“ vyjádřil se majitel firmy Sinomag s.r.o. Alois Lakomý. Jednatel společnosti Magnety s.r.o., Pavel Grečmal, se na kameru ani po telefonu k celé kauze vyjadřovat nechtěl. Českou televizi odkázal na internetové stránky firmy. Tam je například uvedena i výzva k vystěhování Sinomagu. Ten ale tvrdí, že je bezdůvodná. „Stále tvrdíme, že nájemní smlouva, kterou máme uzavřenou s pronajímatelem, je řádně platná a nikdy nebyla vypovězena,“ uvedl majitel firmy Alois Lakomý.

Pokud se společnost Sinomag nedostane v nejbližší době ke svému movitému majetku, bude podle jednatele muset propustit až třicet lidí. Už tento pátek proběhne v Bruntále soud o vlastnictví movitých věcí. Společnost Magenty podle svého vyjádření na internetu trvá na tom, že movitý majetek je její a pokud by soud rozhodl jinak, uplatní na tyto věci zadržovací právo. Firma Sinomag už připravuje výrobu v náhradních prostorách. Kdy a kolik zaměstnanců tam ale bude moci pokračovat, záleží na rozhodnutí soudu.

  • Zaměstnanci před branami společnosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198300.jpg
  • Areál společnosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1984/198301.jpg