Vysílač na Pradědu přestane od října vysílat analogově

Jeseník - Diváci České televize, kteří přijímají signál ČT 1 a ČT 2 z vysílače Jeseník - Praděd, se musí od prvního října připravit na změnu. 30. září totiž definitivně skončí analogové vysílání druhého programu České televize na padesátém kanálu. Více informací o přechodu na digitální vysílání najdou diváci na webových stránkách www.digict.cz, teletextové straně 650, nebo se mohou obrátit na linku digitalizace Diváckého centra 261 13 74 74.

Signály analogové Jedničky i Dvojky jsou už od začátku srpna označené piktogramem. Právě podle čtyř čtverečků v pravém spodním rohu obrazovky diváci snadno poznají, jestli se jich změny na vysílači Jeseník – Praděd týkají. „Konkrétně v případě Pradědu bude ukončeno vysílání programu ČT2, na tomto uvolněném kanálu bude následně vysílat ČT 1,“ upřesňuje tisková mluvčí společnosti České radiokomunikace Marie Fianová. „Na uvolněném 36. kanálu začne digitální vysílání všech čtyř programů České televize,“ dodává tiskový mluvčí Digitalizace ČT Štěpán Janda.

Pro příjem digitálního zemského vysílání si musí lidé pořídit digitální televizor s DVB-T tunerem nebo set-top-box. Odbornou úpravu pro digitální příjem vyžadují i společené televizní antény v bytových domech. „Set-top-boxy se montují podstatně více, než to bylo dříve, od té doby, co je piktogram na tom čétečku. V souvislosti s tím přechodem se zvedl i prodej satelitů,“ potvrdil spolumajitel obchodu s televizní technikou v Krnově Michal Ratiborský. Analogové vysílání v celé České republice skončí definitivně 1. listopadu 2011.

Televizní digitalizace finišuje (zdroj: ČT24)