Vězni z Mírova pomáhají postiženým záplavami

Olomouc - Vězni na Mírově budou upravovat oděvy pro humanitární účely. V rámci u nás ojedinělého projektu Humanita, který vymyslel Olomoucký kraj společně s Českým červeným křížem, Celní správou a Vězeňskou službou. Dnes doživotně odsouzení dostali pět šicích strojů. S jejich pomocí budou ze zabavených padělků značkového oblečení odstraňovat loga.

Oblečení z celních skladů z celé republiky bude na Mírově upravovat šestice doživotně odsouzených. Šicí stroje jim pořídil Olomoucký kraj. Nitě a další potřeby pro ně zajistil Červený kříž. „Sehnat práci pro tyto odsouzené je velice nesnadné. A to hlavně z toho důvodu, že odsouzení k doživotním trestům mohou pracovat pouze na celách,“ vítá iniciativu ředitel věznice Mírov Vladimír Lang. „Až doposud nikoho nenapadlo, že by to vězňové dělali dobrovolně a v podstatě zdarma,“ dodává předseda Českého červeného kříže Olomouc Roman Váňa.   

Projekt běží už od jara ve zkušebním provozu v olomoucké vazební věznici. Tady obvinění pomocí pilníků odstraňují loga z knoflíků, pářou značky a nažehlují nášivky. „Podílí se na tom v této chvíli obvinění na oddělení vazby se zmírněným režimem. Je to něco přes dvacet obviněných,“ informuje ředitel Vazební věznice Olomouc Jiří Ruprecht. „Ten vězeň vezme značkový oděv a snaží se páráčkem tu nášivku odstranit,“ vysvětluje tisková mluvčí Vazební věznice Olomouc Martina Žbánková. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Celý nápad se zrodil po bleskových povodních v roce 2009. Postižení lidé totiž kromě finanční pomoci často potřebovali také něco na sebe. „Ta myšlenka byla jednoduchá – použít to zabavené zboží k humanitární pomoci při těch záplavách,“ uvádí hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. 

Upravené oblečení skončí zatím v krajském humanitárním skladu.

Vydáno pod