Hospicové hnutí Vysočina slaví 10. výročí své existence

Vysočina – Speciální zařízení, kde by mohli nevyléčitelně nemocní lidé v klidu dožít v kruhu svých blízkých, na Vysočině není. Domácí péči tak suplují terénní pracovníci Hospicového hnutí Vysočina. Problém je v tom, že většina lidí o existenci této péče ani neví. Kraj už ale chystá ve spolupráci s ministerstvem novinku.

Pracovníci hnutí jezdí za svými klienty na objednávku. Zdravotní sestra Helena Nosková informovala, že jde o komplexní péči. Koordinátorka Hospicového hnutí Vysočina Milena Petrová sdělila, že v první řadě je vždy nutné zjistit, jaké pomůcky v rodinách chybí. Hnutí poskytuje zejména lůžka či chodítka.

Ředitel hnutí Petr Havlíček říká, že částky, které si pacienti hradí, se pohybují v řádech stokorun. Domácí hospicová péče není v Česku dobře legislativně zakotvena, a proto mají sdružení poskytující takovou službu málo peněz na provoz a spolehnout se musí na granty a sponzory. I proto nemá hnutí smlouvu s pojišťovnami, jak dodal Petr Havlíček.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Změny ale chystá kraj Vysočina. Jihlavská nemocnice bude první v zemi, kde budou paliativní péči, tedy péči o nevyléčitelně nemocné, poskytovat. „Ministerstvo zdravotnictví doporučilo nasmlouvat se zdravotními pojišťovnami 15 lůžek,“ nechala se slyšet mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Novotná. Vrchní sestra nemocnice dodala, že o pacienty budou pečovat také psycholog, duchovní a sociální pracovník.

Pokoje pro nevyléčitelně nemocné lidi začnou v jihlavské nemocnici fungovat od nového roku. 24 hodin denně tam s nimi budou moci být i jejich příbuzní.