Evropské dny handicapu v Ostravě upozorňovaly na problémy s dotacemi

Ostrava - Dotace vždy pouze na jeden rok působí obrovské problémy neziskovým organizacím, které pomáhají zdravotně postiženým. Především na to poukazovali odborníci, kteří se v Ostravě sešli na 18. ročníku Evropských dnů handicapu. Například chráněné dílny musejí kvůli tomu občas omezovat provoz, nemohou nic dopředu plánovat nebo jim dokonce hrozí, že budou muset svou činnost ukončit.

V chráněné dílně VIZ centra v Ostravě pracuje patnáct lidí s mentálním postižením nebo nejrůznějšími duševními poruchami. Zaměstnání by jinak sháněli velmi těžce. V evidenci úřadu práce byli předtím často i řadu let. „Dělám tady pět let a jsem ráda, že mohu být tady mezi lidmi a ne doma,“ říká jedna z klientek chráněné dílny. Stejně jako další zařízení pro handicapované má i prádelna, kde pracuje, vážné existenční problémy. Dotace totiž udělují obce, krajské úřady i stát pouze na rok. 

To například znamená, že zaměstnanci chráněných dílen nemohou dostat smlouvu na dobu neurčitou a kvůli této nejistotě si často hledají práci raději jinde. Dotace navíc dostávají tato zařízení až v dubnu a do té doby si musejí pomoct, jak umí. „Také se stává, že peníze neseženeme a musíme omezit činnost,“ řekla předsedkyně Asociace Trigon pro handicapované Olga Rosenbergerová. Odborníci, kteří se na Evropské dny handicapu do Ostravy sjeli z celé republiky, vidí východisko v takzvané daňové asignaci. Znamená to, že určité procento z daně by každý mohl věnovat neziskové organizaci podle vlastního výběru.

Ministerstvo financí to ale vidí jinak. „Ministerstvo financí není příliš pro daňové asignace. Ty by komplikovaly daňový systém, zvýšily by administrativní náklady, ale například dar je už teď možné odečíst z daní,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Účastníci Evropských dnů handicapu chtějí sepsat nejdůležitější připomínky a předat je vládě a místním samosprávám. Po půl roce by rádi – pokud možno za účasti médií – zjistili, zda se alespoň něco změnilo. Podle nich se totiž zatím mění pouze formuláře.

  • Prádelna, ve které pracují lidé s handicapem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200276.jpg
  • Evropské dny handicapu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200277.jpg
Vydáno pod