Zdražení elektřiny nutí firmy na severu Moravy k propouštění

Ostrava - Tisíce lidí bez práce, další odliv investorů a zdražování. Podniky v Moravskoslezském kraji bijí na poplach. Důvodem je avizované zdražení elektrické energie o téměř 20 procent. Způsobila ho solární energie – tedy podpora obnovitelných zdrojů z fotovoltaických elektráren. Vláda o problému ví a chystá balíček změn, který má nárůst cen zabrzdit.

Jeden z největších zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji – akciová společnost Vítkovice, zvažuje kvůli zdražování elektrické energie už nyní stěhování některých svých provozů do jiných zemí. „V Polsku je už dnes v podstatě kilowatthodina levnější o 40 haléřů, což je obrovský peníz,“ argumentuje generální ředitel společnosti Vítkovice Heavy Machinery, a. s. Michal Pastušek. „Určitě ty firmy, které to bude zatěžovat nejvíce, tyto kroky už můžou podniknout začátkem roku 2011,“ uvedl manažer Národního strojírenského klastru Lubomír Gogela.

Se stěhováním průmyslu by kraj přišel o pracovní místa. Možné problémy hlásí všechny firmy s vysokou spotřebou elektrické energie. „Předpokládáme, že tato skoková změna silně ovlivní konkurenceschopnost, bude mít negativní vliv na zaměstnanost a bude mít samozřejmě i negativní vliv na další rozvoj strojírenství v tomto kraji,“ tvrdí Gogela. „Ta situace je velmi vážná. V řadě případů to může způsobit i likvidaci určité části našeho podnikatelského prostředí,“ řekl Václav Hrabák z energetické sekce Hospodářské komory ČR.

Některé firmy ale přestěhovat nejdou, navýšení cen elektřiny bude pro ně znamenat několikasetmilionové ztráty. „Nás to navýšení cen energií přijde jen v příštím roce zhruba na čtvrt miliardy korun,“ potvrdil mluvčí OKD Vladislav Sobol. Vláda se nechala slyšet, že o problému ví a snaží se jej řešit. Zástupci firem se bojí, že opatření nebudou dostatečná a nebudou realizována včas. Vláda ale slíbila, že balíček konkrétních řešení představí už příští týden. Cena elektrické energie v České republice je už teď jednou z nejvyšších v rámci všech zemí Evropské unie.

  • Vítkovice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2007/200615.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2007/200616.jpg