V Ostravě otevřeli moderní Centrum bezpečné jízdy

Ostrava - V Ostravě se pro motoristy otevřelo jedno z nejmodernějších center bezpečné jízdy v Evropě. Budou v něm trénovat nejen řidiči osobních a nákladních aut, ale i motorkáři. Po absolvování sedmihodinového kurzu si tam mohou také odmazat trestné body. Na vzniku Centra se spolupodílelo město Ostrava. Jsou tam nejmodernější technologické a technické prvky v Evropě, na kterých je možné simulovat jízdu za kritických adhezních podmínek. Řidiči se tak setkají třeba s aquaplaningovou vanou nebo smykovou deskou.

Technologie smykové desky umožňuje simulaci smyku od osobních automobilů až po těžká nákladní vozidla včetně autobusů. Technologie skrápění kluzné plochy a simulace nenadálých překážek v podobě vodních sloupců umožňuje dokonalé vytvoření atmosféry kritické jízdy. Absolutní novinkou je u nás prvek smykové desky pro motocykly.

Celý polygon doplňuje kruhová smyková plocha o poloměru 40 metrů, na které lze zkoušet řidičské dovednosti v zatáčce za snížených adhezních podmínek.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

V areálu mohou trénovat hasiči, policisté, řidiči autobusu i vojenské techniky. Smyková deska pro trénink těžkých nákladních aut je tady jediná ve střední Evropě. „Je to vynikající věc i pro začínající řidiče. Pud sebezáchovy jim to posune úplně někam jinam,“ řekl rakouský dodavatel technologie Helmut Waldbauer.

V novém moderním Centru bezpečné jízdy si mohou řidiči odmazat i tři trestné body po absolvování sedmihodinového kurzu. „Centrum bezpečné jízdy je vlastně jediná možnost, kde by si mohli ti řidiči odečíst body,“ řekl ředitel Centra bezpečné jízdy Dalimil Frič.

Vybudování Centra bezpečné jízdy stálo 100 milionů korun a 75 milionů z této částky poskytlo město Ostrava.

Motocykl na smykové desce
Zdroj: ČT24