V Městské knihovně ve Valašském Meziříčí už není místo

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – Historická budova Městské knihovny ve Valašském Meziříčí je malá a přeplněná svazky. Chybí zde ale bezbariérový přístup a také výtah, do prostor ve vyšších poschodích se čtenáři dostanou pouze po schodech. Vedení města o stěhování knihovny již několikrát jednalo, jednou z variant je přesunout zařízení do zámku Žerotínů. V budově jsou čtenářům k dispozici služby oddělení pro dospělé, hudebního oddělení, studovny a čítárny. Knihovna nabízí i donáškovou službu pro zdravotně znevýhodněné občany.

Více než 50 tisíc knih, stovky hudebních nosičů, časopisů a novin nabízí čtenářům Městská knihovna ve Valašském Meziříčí. Každodenně se nejenom její pracovnice, ale i návštěvníci potýkají s malými prostory. Knihovnu přitom ročně navštíví přibližně 55 tisíc čtenářů. „Kdyby bylo více místa a možná i nějaká větší čítárna, bylo by to určitě lepší. Pro město s 28 tisíci obyvatel je to prostě taková malinká bývalá radnička,“ poukazují návštěvníci knihovny.

Městskou knihovnu, která má ještě ve městě dvě pobočky – dětskou a na sídlišti Vyhlídka, navštěvují nejen místní, ale i čtenáři z okolí. Z důvodu nedostatku prostor navíc musely knihovnice některé knihy přestěhovat do areálu bývalých vojenských kasáren. „Před 20 lety byly naše prostory úžasné, ta historická budova však není bohužel nafukovací a ani neumožňuje hůře pohyblivým občanům dostat se třeba do podkroví,“ prohlásila zástupkyně ředitelky knihovny Pavla Holmanová a tisková mluvčí Městského úřadu Valašské Meziříčí Vendula Králová doplnila: „Městská knihovna je samozřejmě významnou institucí města, pravidelně se tam pořádají různé přednášky a akce.“

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Podle zástupců města se historická budova knihovny, kde původně byla radnice, už rozšiřovat a dále modernizovat nebude. „Stěhování knihovny nepřichází momentálně v úvahu, variant je několik. Jednou z nich je stále ještě jižní křídlo zámku, podle druhé lze knihovnu umístit někde v prostorách škol, kde ubývá žáků,“ potvrdil místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

O stěhování knihovny budou její zaměstnanci jednat s novými zastupiteli po volbách.