Krnov má lákat turisty na gastronomické speciality

Krnov - Krnovsko musí vsadit na tři podmínky, aby přilákalo turisty - lokální gastronomické speciality, multifunkční ubytovací zařízení a aktivní hledání potenciálních klientů. Na setkání se starosty tamních obcí se takto vyjádřil viceprezident Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Turisté se totiž do regionu příliš nehrnou. Pokud však přijedou, zůstanou pouze jeden den.

Krnovské obce mají turisty nalákat zejména na speciality místní kuchyně či na ubytování, kde budou moci zájemci nejen přespat, ale třeba si i zaplavat, zajít na masáž nebo využít sportovního zázemí.

Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

„Měli by vytvořit například skutečně zvláštní regionální gastronomické speciality. Čím víc budou takové speciality divné a zvláštní, tak tím je to lepší.“

Krnovský turismus (zdroj: ČT24)

Nejdůležitější podmínkou je dle Okamury dát o sobě vědět, například prostřednictvím Hospodářské komory, kde by mohly objekty pohybující se v turismu získat kontakty na nejrůznější firmy a nabídnout jim rekreační zařízení na svém území.

Obce proto přichází s nejrůznějšími nápady, které mají cestovní ruch v regionu posílit. Například Brantice získaly od státu budovu zámku a objekt teď chtějí přestavět na hotel. Plánují zde i pořádání kongresů, jak dokládá místní starosta Vlastimil Machů: „Bohužel to trochu přibrzdili památkáři, ale vypadá to tak, že do dvou let by to mohlo být realizované.“

Důležitá je také výrazná orientace na domácího turistu a spolupráce se sousedním Polskem. „Díky podpoře z programu přeshraniční spolupráce jsme vytvořili dva projekty. V tom prvním jsme zmapovali příležitosti, atraktivity, ale také nedostatky tohoto území především v oblasti služeb. Teď zahajujeme druhý projekt, který se má zabývat marketingem,“ uvádí starostka Krnova Renata Ramazanová.

I když starostové se slovy Okamury vesměs souhlasili, podotýkali, že realizace není zrovna jednoduchá. „Krnovsko patří k chudším částem republiky a chybí zde kvalitní dopravní infrastruktura,“ podotkla redaktorka ČT Eva Knajblová. Podle Okamury letos zamířilo do regionů v porovnání s předchozími lety méně turistů. Moravskoslezskému kraji patří v pomyslném žebříčku návštěvnosti až deváté místo.

  • Tomio Okamura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1679/167868.jpg
  • Krajina v okolí Krnova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2013/201221.jpg