V Ostravě probírali odborníci novinky v gynekologii a porodnictví

Ostrava - Včasné odhalení vrozených srdečních vad ještě v těhotenství bylo jedním z témat ostravského gynekologického dne. Lékaři z Moravskoslezského kraje patří v této oblasti k nejlepším v zemi. Podaří se jim včas odhalit až 70 procent tohoto onemocnění. Právě včasné odhalení je základním předpokladem úspěšné léčby.

Martina Havlásková je ve dvacátém týdnu těhotenství - tedy v období, kdy se echokardiografie provádí. „Jsem moc ráda, že už to jde zjistit, jestli to srdíčko je v pořádku, nebo ne,“ říká. „Vyšetřena by měla být každá maminka, protože srdeční vady nemají žádné rizikové faktory,“ tvrdí dětský kardiolog Městské nemocnice Ostrava Jan Pavlíček. Právě vrozené srdeční vady byly jedním z témat ostravského gynekologického dne.

„Oslovili jsme opravdové gynekologické autority, aby nám tady přednesly to nejnovější, co se v gynekologii a porodnictví děje,“ řekl organizátor sympozia Hynek Kudělka. „V rámci péče o těhotnou ženu jsou nabízeny dva vyhledávací neboli screeningové testy, které pátrají po určitých odchylkách, které mohou být spojeny s vývojovou vadou srdce. Ty testy mají vysokou citlivost, ale musí být správně provedeny, to znamená, že ten lékař by měl mít dost velké zkušenosti,“ myslí si Ladislav Krofta z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Podle statistik má vrozenou srdeční vadu šest z tisíce novorozených dětí. „V Moravskoslezském kraji je to asi 50 - 55 těžkých případů ročně. V současnosti jsou ale více než dvě třetiny zachyceny před porodem a úspěšně léčeny,“ uvedl dětský kardiolog Jan Pavlíček. Od ledna by na dětské klinice v ostravské fakultní nemocnici mělo vzniknout nové kardiologické pracoviště. „To pracoviště by právě mělo převzít širokou péči o prenatální záchytnost srdečních vad, následnou péči o děti se srdeční vadou a různými srdečními onemocněními,“ potvrdil dětský kardiolog Tomáš Gruszka. Podle lékařů lze dnes celou řadu srdečních vad vyléčit. Musí se ale včas odhalit.