Podivné odměny na olomouckém magistrátu

Olomouc – Úředníci olomouckého magistrátu dostali mimořádnou odměnu. Stalo se to jen pár dní před komunálními volbami, což podle některých politologů není v pořádku. Podle nich si tak radní zaměstnance kupují. Magistrát ale tvrdí, že nejde o předvolební tah, ale o prémie za práci na novém informačním systému města.

Olomoucký magistrát zavádí novinku, která má zrychlit vyřizování žádostí na úřadě. Právě proto mají úředníci více práce a zaslouží si podle svých nadřízených prémie. „Odměnu dostali právě za to, že nad rámec svých povinností se musí se systémem jednak seznámit, ale jsou také účastni připomínkování tohoto systému,“ vysvětluje náměstek olomouckého primátora Jiří Martinák.

Politolog Pavel Šaradín si ale myslí, že načasování mimořádné výplaty před volbami není v pořádku. „Běžné to určitě není především v době, kdy samotná radniční koalice se zaštiťuje tím, jak provádí úsporná opatření, že šetří na každém kroku, a najednou jde proti duchu svých prohlášení,“ uvádí Pavel Šaradin.  

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora ale tvrdí, že se nejedná o nic výjimečného. Odměny totiž dávají každoročně. Rada o nich rozhodla na základě dobré ekonomické situace. Pokladnu to stálo tři miliony korun. „K odměnám jsme mohli přistoupit až ve třetím čtvrtletí letošního roku, když jsme udělali předběžnou ekonomickou kalkulaci, vyhodnotili jsme úspory na straně provozních výdajů a vyhodnotili jsme vývoj daňových příjmů,“ hájí odměny Jiří Martinák. 

Odměnu dostalo šest set padesát interních zaměstnanců magistrátu. Každý v průměru pět tisíc korun hrubého. „I když si jistě někteří zaměstnanci odměnu zaslouží, pak ovšem nelze odměňovat všechny najednou zvolenou formou a v tomto termínu. Takto vydané peníze pak zcela jistě někde jinde budou chybět. Zadlužení města v současné době činí kolem miliardy korun,“ upozorňuje ekonom Marek Sedláček. 

Podle zjištění Mladé fronty Dnes ale žádná z větších radnic v Olomouckém kraji podobnou praxi nepoužívá. „Pokud jde o odměny na konci roku, tak odměny samozřejmě jsou, ale za tzv. hrdinské činy, to znamená nad rámec pracovních povinností,“ říká mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal.  

V Ostravě magistrát odměny vyplácí každoročně v průběhu celého roku. A to za odvedenou práci dle rozpočtových možností.

Vydáno pod