Stop kamionům - žádají obyvatelé Olomouce-Neředína

Olomouc - Obyvatelé Olomouce-Neředína protestují proti průjezdu kamionů touto městskou částí. Těžká nákladní auta tudy začala jezdit poté, co radnice začátkem roku 2008 zakázala jejich pohyb v ulici Foersterova. Podle místních sem navíc kamiony uhýbají také proto, aby nemusely platit mýtné. Lidé teď požadují urychlenou nápravu.

Žádáme o okamžité vyjasnění pravomocí mezi magistrátem a policií a bezodkladné řešení daného problému. To stojí v otevřeném dopisu, který adresovala občanská iniciativa Kamiony z města primátorovi Olomouce a šéfovi dopravního inspektorátu. Lidé tvrdí – jinou možnost jsme už neměli. „Orgány si ten problém přehazují jako horký brambor,“ rozčiluje se mluvčí občanské iniciativy Petr Engliš. Lidem vadí hluk z nadměrné dopravy. Upozorňují také na to, že silnice v této části města nejsou technologicky, kapacitně ani bezpečnostně na takovou zátěž připraveny.

„Slyšela jsem, že se to počítalo za čtyřiadvacet hodin a že to bylo kolem sto aut oficiálně,“ říká nevěřícně obyvatelka Olomouce–Neředína Šárka Rašková. „V noci se nedá spát, stěhujeme se do místností, které jsou co nejdál od komunikace,“ popisuje život v Neředíně mluvčí občanské iniciativy Petr Engliš. Radnice se prý snaží už několik měsíců celý problém vyřešit. Údajně ale naráží na odmítavý postoj policie. „Odborníci Policie ČR říkají, že se to řešení není správné a že se ta kamionová doprava nemá v tomto směru omezovat,“ říká primátor Statutárního města Olomouce Martin Novotný. „Monitorujeme tuto situaci a předkládáme návrh opatření pravidelně kompetentnímu orgánu,“ vyjádřila se tisková mluvčí Policie ČR Olomouc Marie Štěrbáková.

Zákazové značky, které do Neředína nepustí auta nad dvanáct tun - to je řešení, které si už magistrát nechal vypracovat. Vedení radnice chce navíc iniciovat celorepublikovou debatu o plošném zrušení mýtných bran na obchvatech měst. Pokud se situace nezlepší, mají Neředínští v plánu razantnější kroky. V úvahu podle nich připadá petice a nevylučují ani zablokování dopravy.

  • Kamion projíždějící Neředínem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2018/201772.jpg
  • Kamion projíždějící Neředínem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2018/201773.jpg
Vydáno pod