Čeští záchranáři se v Ostravě dostali mezi světovou elitu

Ostrava - Mimořádného úspěchu dosáhli v Ostravě čeští záchranáři. Po dvoudenním náročném cvičení a dvou letech příprav se od včerejška mohou pyšnit elitním označením Heavy USAR Team. V případě živelních katastrof tak mohou pomáhat lidem všude na světě. Ovšem v tvrdé práci a zlepšování svých schopností musí záchranáři pokračovat dál, protože už za pět let budou muset prokázat svoji příslušnost ke světové extratřídě při reklasifikačním cvičení.

Po téměř 36 hodinách, během kterých museli plnit náročné úkoly, přišla ta nejdůležitější chvíle – závěrečné vyhodnocení cvičení. Mezinárodní tým komisařů nakonec neměl k počínání českých záchranářů žádné výhrady. Češi se tak jako patnáctí dostali do elitní skupiny Heavy USAR týmů. „Dovršili jsme mnohaletou přípravnou práci a jsem rád, že dopadla úspěšně a že jsme mohli ukázat naši profesionalitu na tak náročném cvičení před zahraničními hosty,“ řekl velitel českého Heavy USAR týmu Tomáš Hradil.

„Je to výzva pro to, aby ten tým mohl být v budoucnu nasazován v mezinárodních operacích, je to výzva i pro samotný tým, aby byl v budoucnu ne stejně, ale ještě lépe připraven,“ prohlásil náměstek HZS Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček. Osmašedesátičlenná jednotka, ve které jsou nejen ostravští a pražští hasiči, ale i kynologové a brněnští lékaři, tak přesvědčili mezinárodní komisi, že jsou schopni zachraňovat lidi například z trosek domů zasažených zemětřesením. „Během posledních úkolů jsme viděli, že vaši záchranáři ovládají všechny speciální techniky zachraňování lidí. Spolu s kolegy jsme se shodli, že váš tým splňuje všechny podmínky,“ uvedl šéf mezinárodního týmu hodnotitelů Beat von Däniken.

„Je to signál, že pod záštitou OSN můžeme posílat tento tým na záchranné mise kamkoliv na světě,“ říká hrdě náměstek generálního ředitele HZS ČR František Zadina. Český Heavy USAR tým musí být připraven k nasazení kdekoliv na světě do 6 hodin. Své zkušenosti však může využít i v případě katastrof v Česku. „Využití je možné třeba při katastrofách, jako jsou větrné smrště, výbuchy plynu, dále při záchraně osob ze zřícených budov,“ myslí si velitel českého Heavy USAR týmu Tomáš Hradil.

  • Český Heavy USAR Team autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2025/202454.jpg
  • Český Heavy USAR Team v akci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2025/202455.jpg
Vydáno pod