Ve městech se rozběhla jednání o koalicích, ČSSD v řadě z nich ostrouhá

Zlín - Koaliční vyjednávání o vedení radnic a magistrátů se rozběhla naplno. Na většině míst ale vítěz voleb nemá většinu a se soupeři se musí dohodnout. Jsou ale i obce a města, kde ten nejúspěšnější odejde zřejmě s prázdnou. Do složení zastupitelstev rovněž tradičně promlouvá hlas úplně nových stran a regionálních hnutí. První z krajských měst, které oznámilo uzavření vládní koalice, je Zlín. Zde povládne mnohostranná koalice složená z TOP 09, Starostů a nezávislých, hnutí Za Morální očistu radnice, lidovců, Věcí veřejných a Zlínského hnutí nezávislých. Večer se rozhodlo i o složení radnice v Olomouci. Následující čtyři roky zde bude koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. ČSSD, vítěz letošních komunálních voleb, skončila v opozici. V Brně by jednání měla trvat zhruba týden. Ostrava je pomalejší, vítězná ČSSD teprve večer projedná strategii.

Jasno je ve Zlíně: Všechny subjekty podepsaly již včera v podvečer společné prohlášení. Primátorem se stane lídr společné kandidátky TOP 09 a STAN Miroslav Adámek. „Měli jsme plno společných bodů, a když jsme hned po volbách viděli tabulku výsledků, tak to z toho všechno vyplynulo,“ konstatoval Adámek. V opozici se ocitnou obě dosud vládní strany ČSSD a ODS, stejně tak i KSČM. Vítěz voleb TOP 09 a STAN obsadí 11 křesel, M.O.R získal sedm mandátů. Stejný počet má i třetí ČSSD. ODS obsadí šest křesel. Lidovci a komunisté tři, po dvou mandátech mají ZHN a Věci veřejné.

Večer se dohodly na spolupráci i strany v Olomouci. Na radnici zasedne ODS s TOP 09 a lidovci. Primátorem by tak měl zůstat lídr kandidátky občanských demokratů Martin Novotný. Brnu by mohla vládnout velká koalice ČSSD a ODS. Tyto dvě strany spolu jednaly už včera a dnes odpoledne znovu. Na schůzce se přímo mluvilo tom, jak by si strany mezi sebou rozdělily funkce v zastupitelstvu. Ve stejné fázi je ale i jednání ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kde už se strany také předběžně domluvily. Zítra se proto sejde úzké vedení ODS a definitivně se domluví, s kým strana nakonec koalici vytvoří.

V Ostravě to jde o něco pomaleji, sociální demokraté, kteří tu vyhráli, budou až večer ladit strategii. Očekává se ale, že dál budou vládnout s ODS. „Preferuji tu stávající variantu, velkou koalici, která na radnici je,“ prohlásil primátor Ostravy Petr Kajnar. V Přerově se pro příští čtyři roky začíná rýsovat koalice ODS, TOP 09, Společně pro Přerov a KDU-ČSL.

Domluvené vedení města hlásí i šestnáctitisícový Pelhřimov. Tomu bude v příštích čtyřech letech vládnout středopravá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Strany už uzavřely smlouvu o spolupráci. Občanští demokraté obsadí pozici starosty, místostarosty a dvou radních. Místostarostu bude mít také TOP 09, lidovci obsadí dvě místa radních. V čele města bude zřejmě opět jedenasedmdesátiletý Leopold Bambula (ODS). Ustavující schůze zastupitelstva by měla být 2. listopadu.

Hnutí Pro Chomutov se s KSČM a hnutími Nespokojení občané a Severočeši.cz dohodlo, že začne vyjednávat o koalici na chomutovské radnici. V případě podepsání koaliční smlouvy by koalice měla v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 19 hlasů. Vítězná ČSSD a čtvrtá ve volbách ODS by byly v opozici, stejně jako TOP 09, která se do zastupitelstva dostala také. V Ústí nad Labem se může zformovat koalice, která bude bez zástupců vítězné ČSSD. Nic ale stále není definitivně dojednané. Vyjednávání o tom, jaká barva bude převládat na děčínské radnici, je teprve na začátku. Volební součty přitom naznačují, že by volbách druhá ODS mohla sestavit koalici bez ohledu na vítěznou ČSSD.

Teplicím bude vládnout ODS, která má v zastupitelstvu většinu. Určitý podíl na kontrole nad městem dá ale podle primátora Kubery i TOP 09 a VV.

Jednoznačnému vítězi komunálních voleb v Opavě sdružení SOS pro Opavu hrozí, že skončí společně s KSČM v opozici. Sdružení získalo víc než 28 procent hlasů a 17 mandátů. Pokud se dohodne druhá ČSSD s ODS a KDU-ČSL, získají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu. Ve Vsetíně se rozhořel boj o post starosty. Šéfem radnice se chce stát jednička vítězné ODS Iveta Táborská i bývalý starosta a nynější senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten ze šestého místa lidovecké kandidátky suverénně získal největší počet preferenčních hlasů - 4422.

Mladé Boleslavi bude vládnout pravicová koalice složená z ODS, TOP 09 a Volby pro Mladou Boleslav. Primátorem bude Raduan Nwelati (ODS). V Náchodě se na koalici dohodla vítězná ČSSD se Sdružením Svobodní, NK, TOP 09 a sdružením SNK ED s VV. Druhá ODS odchází do opozice. V Trutnově bude pokračovat koalice ODS, VPM a Sdružení pro Trutnov, v jejímž čele stane Ivan Adamec z vítězné ODS. Ze 33 křesel bude mít 22 míst. Mělnická TOP 09 usiluje po vítězství v obecních volbách o sestavení pravicové koalice.

Občanští demokraté, kteří v Jičíně vyhráli v komunálních volbách, by chtěli na radnici sestavit širší koalici, v níž by měli místo starosty. Jednání o koalici nyní běží a jasněji by mělo být do konce týdne. Občanští demokraté by jako vítěz voleb rádi obsadili i post starosty Jablonce nad Nisou. Zároveň se chtějí vyhnout situaci, jež nastala po minulých volbách, kdy jako vítěz skončili v opozici.

Přestože ČSSD jako ve většině velkých měst na Vysočině obecní volby vyhrála, radnici v Třebíči zřejmě neovládne. Druhá nejúspěšnější strana Heřman zpátky na radnici už vede jednání s pěti dalšími subjekty, s nimiž by dala dohromady středopravou koalici s pohodlnou většinou 15 mandátů v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. Koalice na kroměřížské radnici bude pravděpodobně utvořena až po druhém kole senátních voleb, které se v regionu koná v pátek a v sobotu. Vítězné Sdružení pro město Svitavy začne vyjednávat o nové podobě koalice se stranami v tom pořadí, v jakém uspěly. Nejprve se setká se sociálními demokraty a poté s nově vzniklým sdružením Naše Svitavy. V Břeclavi dnes uzavřely koalici ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Perspektiva pro Břeclav, a na radnici tak končí dosavadní starosta Dymo Piškula.

V Uherském Hradišti bude pravděpodobně po nadcházející čtyři roky vládnout opět pravicová koalice. Zájem o dohodu potvrdili lídři vítězné ODS i ve volbách třetího seskupení TOP 09 a KRUH, nevylučuje ji ani KDU-ČSL.

Sociální demokraté by přes své historicky první volební vítězství v Pardubicích mohli znovu skončit v opozici. Zatímco s jednáním s možnými koaličními partnery otálejí, členové dosavadní radniční koalice se už scházejí. K dohodě by chtěli dospět co nejdříve.

V některých regionech budou mít možná volby policejní dohru, přestože Státní volební komise dnes vzala výsledky voleb na vědomí. V každém ze sedmi okresů Ústeckého kraje byl zaznamenán případ údajného ovlivňování volebních výsledků a policie v každém z nich vyšetřuje nejméně jedno trestní oznámení. ODS v Ústí uvažuje o podání trestního oznámení. Policie prošetřuje podezření ze zmanipulování voleb i ve Vojkovicích na Karlovarsku.