Palas nejasnosti kolem penzionu díky kolegům vysvětlovat nemusel

Ostrava - Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) ani na dnešním mimořádném zasedání zastupitelstva nezodpověděl nejasnosti k průběhu výstavby a financování svého penzionu v Ludvíkově na Bruntálsku. Zastupitelé o tomto jediném bodu mimořádného zastupitelstva, jehož svolání požadovala opozice, ani nejednali. Koalice ČSSD a KSČM, která kraj ovládá, totiž zablokovala schválení programu jednání.

Před začátkem jednání se u budovy úřadu shromáždila hrstka demonstrantů s transparenty proti Palasovi. „Chceme upozornit veřejnost na to, že soudruh Palas není schopný vysvětlit, jak dospěl k takovému majetku, aby si mohl postavit takový rodinný dům, jaký to je. Stavební povolení má na rodinný dům a vyrostl tam nějaký penzion a asi takhle velkou rodinu nemá,“ řekl novinářům jeden z demonstrantů Radek Velička.

Jaroslav Palas: „Toto zastupitelstvo je typickou ukázkou předvolební kampaně ODS před druhým kolem senátních voleb.“

Zbyněk Stanjura (ODS), který je vedle zastupitele i poslancem a nedostal možnost vystoupit: „Mysleli jsme si, že hejtman bude dodržovat zákony. To, že se bude snažit, aby zastupitelstvo buď nebylo usnášení schopné, nebo neschválilo program, je jasné. Nicméně podle zákona o krajích může zákonodárce vystoupit kdykoliv.“

Svolání mimořádného zasedání krajského zastupitelstva požadovali opoziční zastupitelé z ODS a KDU-ČSL. Strany své rozhodnutí zdůvodnily skutečností, že nechtějí, aby byly vytvářeny pochybnosti o čistotě a transparentnosti výstavby tohoto zařízení a nebylo tak poškozováno dobré jméno zastupitelských orgánů kraje. Opozice si od mimořádného jednání slibovala možnost klást hejtmanovi dotazy na téma výstavby a financování stavby.

Sobotka za hejtmanem stojí

Podle časopisu Týden Palas buduje v Ludvíkově penzion, jehož hodnota je zhruba 20 milionů korun. Palas tvrdí, že si peníze na pozemky a stavbu vydělal se svou ženou, a odmítá spekulace, že část peněz mohl získat ještě jako ministr zemědělství v souvislosti s prodejem podniku Setuza, který získali Tomáš Pitr a František Mrázek.

Palas v minulosti pokaždé řešil dotaz na původ desítek milionů tvrzením, že on i jeho manželka měli po dobu dvaceti let nadstandardní příjmy, z nichž peníze naspořili. Jeho postoj podpořil v minulosti i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že stavbu penzionu jeho kolega nikdy nijak netajil. Navíc byl prý ujištěn, že všechny prostředky pocházejí z podnikatelské činnosti.

Vydáno pod