Češi a Poláci budou společně bojovat se znečištěným ovzduším

Ostrava - Češi a Poláci začnou společně řešit problém znečištění ovzduší. Zaměří se na průmyslovou část Moravskoslezského kraje a Slezského vojvodství. Chtějí získat dosud nebývalé množství údajů a s jejich pomocí pak vytvořit návrh, jak znečištění účinně regulovat.

Češi i Poláci se chystají odkrýt své karty. Vědci, hydrometeorologové a hygienici z obou zemí totiž začnou měřit kvalitu ovzduší stejnými přístroji i metodami. Získají tak srovnatelné údaje, které mimo jiné odpoví na otázku, kdo má větší podíl na tom, že vzduch mezi Opavou a Katovicemi patří k nejvíce znečištěnému v Evropě. „Takový přístup tady ještě nebyl, i kdyby se v tomto regionu, myslím teď v české části, udělala kdovíjaká opatření, tak nevíme, jak se to projeví, protože ten region je jako celek, on opravdu v ovzduší hranici nemá,“ tvrdí odborný garant za ovzduší ze Zdravotního ústavu Ostrava Jiří Bílek.

Odborníci budou sledovat oblast velkou asi jako polovina Moravy. Na obou stranách hranice se tam soustřeďuje velké množství průmyslových podniků. Území má navíc obdobné geografické podmínky, které smogu nahrávají. „Především získáme důvěryhodné informace o kvalitě ovzduší v oblastech, kde žije hodně lidí. Takových míst zatím sledujeme v Polsku málo a lidé proto nemají dostatek potřebných informací,“ říká Krzystof Klejnowski z Ústavu základního inženýrského prostředí v Polsku.

Projekt za více než 40 milionů korun potrvá 5 let. Zaplatí ho z větší části Evropská unie. Přispějí na něj ale i oba státy. Výsledkem má být informační systém, který bude lidi včas varovat. „Budeme se snažit včas prognózovat takové ty nejhorší situace, to znamená inverze s vysokými koncetracemi škodlivin, jak dlouho budou asi trvat a jaké budou ty koncentrace,“ vysvětluje vedoucí katedry ochrany životního prostředí v průmyslu VŠB-TU Ostrava Petr Jančík. Prvním výsledkem projektu budou aktuální údaje o znečištění ovzduší v obou zemích. Zájemci je najdou na internetu už na jaře příštího roku.

  • Ovzduší na Ostravsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2039/203874.jpg
  • Ovzduší na Ostravsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2039/203875.jpg
Vydáno pod