Na odškodné pro Natálku by žháři museli pracovat 184 let

Ostrava – Víc než 9,5 milionu korun určil Krajský soud v Ostravě jako odškodnění rodině Sivákových z Vítkova. Peníze mají pomoci hlavně Natálce, třeba s rehabilitací. Skutečnost ale bude zřejmě jiná, jak upozorňuje Bílý kruh bezpečí, jde v 80 procentech případů jen o morální krok soudu. Pokud totiž nemají odsouzení nějaký velký majetek, nikdy tolik peněz ve vězení nevydělají.

Za újmu a dlouhé peripetie přiřkl soud rodině Natálky částečnou náhradu v penězích. Radikálové, kterým je 22 až 26 let, mají zaplatit odškodné a náhradu škody přes 17 milionů korun. Za léčebné výlohy poškozených mají dát pojišťovně Revírní bratrské pokladně 7,5 milionu korun, odškodné pro Natálku činí 9,5 milionu a pro její rodiče 72 tisíc korun.

Ačkoli matka Natálky Anna Siváková říká, že peníze její dceři zdraví nevrátí, rodině by se samozřejmě velmi hodily. Výrok soudu je však spíše jen formální krok, skutečnost je většinou jiná. „Tam, kde jsou škody způsobené trestným činem a kde odpovědnost je na pachateli, tak tam se oběti z 80 procent reálně nedočkají,“ varuje advokátka Marie Cilínková. Ještě pesimističtější je prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová: „Vymahatelnost je prostě nulová, mizivá. Je způsobená tím, že odsouzení ve věznicích nepracují, tudíž nemají výdělek.“

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Ve vězení příliš práce není

Po příbuzných odškodnění vymáhat nelze. Jen minimum z nich dobrovolně převezme závazky, zvlášť, když jsou takto vysoké. Sami viníci sice jako vězni mají povinnost pracovat, ale 40 procent z nich nepracuje. Hlavně ti v nejtěžších věznicích. „Nemohou opustit brány věznice, a tudíž musejí být umístěni na práci uvnitř věznice. Tam však tolik práce není,“ vysvětluje příčiny mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Když vězeň nepracuje, dostává měsíčně sociální kapesné 100 korun a z toho nelze strhnout ani korunu. Pokud ale pracuje, může si přivydělat od čtyř a půl do devíti tisíc korun měsíčně. Z nich je možné strhnout 12 procent čistého výdělku. V případě vítkovských žhářů to znamená, že kdyby všichni čtyři vydělali nejvyšší možnou částku, museli by na odškodnění pro Natálku všichni dohromady pracovat přes 184 let.

Vydáno pod