Signální ohně spojily lidi na Valašsku

Zlín - Zapalování signálních ohňů na hornatém Valašsku opět ožilo. Po staletí šlo o jedinou možnost, jak na dálku komunikovat s okolními osadami. Lidé se tak vzájemně varovali například před nájezdy kočovných kmenů. S nástupem moderních technologií ale ztratila ohňová komunikace smysl. Tento víkend se na Valašsku k tradici vrátili.

Strážní oheň je nástroj, jakým lidé už za Velkomoravské říše upozorňovali vzdálenější osady na blížící se nebezpečí. V 21. století, v době mobilních telefonů, tato tradice znovu ožívá. To je i případ strážního ohně v Ústí u Vsetína. „Chceme vytvořit řetěz ohňů a tím i nějaké spojení lidí,“ vysvětluje organizátorka Hana Škarpová.  

Kromě Ústí hořelo na dalších dvaadvaceti místech Valašska. Sto třicet pět kilometrů dlouhý ohnivý řetěz začínal v pohraničním Královci a končil na Radhošti. Pálení ohňů ale není jen pokusem o oživení tradice, je také oslavou prostého venkovského bydlení, které se v posledních letech dostává opět do kurzu. „Kdo by chtěl bydlet v betonových džunglích? Každý má rád svobodu, přírodu,“ tvrdí organizátor Daniel Pekař. 

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Romantický návrat do minulosti ale málem skončil fiaskem. Plameny pětimetrové vatry totiž začaly ohrožovat také sousední louku. To některé z místních obyvatel vyděsilo natolik, že na skupinku nadšenců poslalo policejní hlídku. „Bohužel, trošku jsme to letos přehnali, chvilkami jsme měli i obavy,“ přiznává Daniel Pekař. 

Ani tyto komplikace ale řetězec neporušily a signál bezpečně dorazil až do cíle. Jeho cesta napříč Valašskem trvala rovných dvacet minut. „Právě jsme dostali znamení, že signál na Radhošti dostali, takže se to všechno povedlo,“ oznamuje Hana Škarpová. Zároveň prozrazuje, že organizátoři již připravují příští ročník této dávné tradice.