V Bruntále se zájemci dozvěděli, jak na dotace z EU

Bruntál - U kulatého stolu v Bruntále se sešli zájemci o dotace z Evropské unie. Setkání připravili zástupci Moravskoslezského kraje a jeho kanceláře, která nedávno vznikla v Bruselu. Zástupci obcí a měst tak mohli získat informace, jak získat evropské peníze i z méně známých fondů. Podle odborníků jsou u nás zatím málo využívané například komunitární fondy, které podporují třeba setkávání obyvatel z partnerských měst EU nebo zahrnují výměnné pobyty studentů.

O setkání u tzv. kulatého stolu Bruntále, které zahájilo tradici obdobných diskuzních shromáždění, byl velký zájem. Do městského divadla přijeli starostové, podnikatelé i zástupci škol a neziskových organizací. „Určitě chci poznat další možnosti čerpání nějakých dotací. Získali jsme budovu v obci, kterou chceme přestavět k nějaké volnočasové aktivitě,“ uvedl starosta obce Řeka Tomáš Tomeček. „Přišli jsme zjistit, jaké jsou finanční možnosti, abychom mohli navazovat styky a rozvíjet mezinárodní spolupráci mezi žáky,“ říká zase ředitelka ZŠ Ostrava-Hrabůvka Libuše Přikrylová.

Zástupci kanceláře chtějí upozornit na jednotlivé programy a také se přichystat na nové období čerpání dotací v letech 2014 – 2020. V posledních osmi letech Moravskoslezský kraj své zastoupení v Bruselu totiž neměl. Jednou z priorit je také podpora vznikajícího seskupení územní spolupráce Tritia, které je kromě Moravskoslezského kraje tvořeno i Opolským a Slezským vojvodstvím a Žilinským krajem.

„Já jsem přesvědčen, že musíme mít zastoupení, abychom reagovali na nově vzniklé podmínky, abychom se na ně adaptovali a byli na ně připraveni,“ tvrdí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. „Těch zastoupení krajů v Bruselu funguje více a já jsem vysledoval, že některé z nich mají problém přenášet ty informace do svého kraje, proto bychom chtěli aktivně komunikovat přes web, budeme posílat novinky zájemcům,“ vysvětluje koordinátor místních aktivit zastoupení Moravskoslezského kraje v Bruselu Hynek Böhm. Příští setkání u kulatého stolu se uskuteční na konci listopadu v Třinci.

  • Setkání zájemců o dotace z EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2054/205346.jpg
  • Hejtman Palas (uprostřed) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2054/205347.jpg
Vydáno pod